BCE menține dobânzile nemodificate, dar spune că este gata să crească răscumpărările de obligațiuni

BCE menține dobânzile nemodificate, dar spune că este gata să crească răscumpărările de obligațiuni

Foto Dreamstime

scris 30 apr 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să mențină nemodificată dobânda de politica monetară, dar s-a declarat gata să majoreze răscumpărările de obligațiuni decise în luna martie pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus, informează AFP.

De asemenea, după mai multe decizii adoptate în ultimele săptămâni în contextul dublei crize sanitare și economice, BCE și-a relaxat și mai mult operațiunile de finanțare destinate băncilor, cu condiții extrem de favorabile, pentru a stimula acordarea de credite, scrie Agerpres.

INFOGRAFIC Contracție economică de aproape 5% în SUA pe fondul pandemiei în T1, cel mai mare declin din 2008. Cea mai mare economie a lumii se îndreaptă spre recesiune CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Contracție economică de aproape 5% în SUA pe fondul pandemiei în T1, cel mai mare declin din 2008. Cea mai mare economie a lumii se îndreaptă spre recesiune

Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv 0,50%.

"Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergență robustă a perspectivelor inflației către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecție, iar o astfel de convergență se reflectă în dinamica inflației", se arată într-un comunicat de presă al BCE.

Atenția analiștilor se îndreaptă spre conferința de presă a președintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:30 (ora Europei Centrale), ocazie cu care șeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda