Bursele europene au scăzut pentru a doua zi, trase în jos de acțiunile bancare

Bursele europene au scăzut pentru a doua zi, trase în jos de acțiunile bancare
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 aug 2016

Acțiunile bancare au ținut principalii indici europeni în teritoriu negativ pentru a doua ședință consecutiv marți, în condițiile în care investitorii analizează rezultatele testelor de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), dar și cele mai recente raportări financiare ale marilor companii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,3%, după o depreciere de 0,6% luni, cu toate sectoarele pe “roșu”, potrivit MarketWatch. Stoxx Europe 600 Bank, al sectorului bancar, a coborât cu 3,4%, iar declinul din primele două zile ale săptămânii s-a adâncit la 5,1%.

Acțiunile băncilor europene au revenit sub presiune luni, după publicarea rezultatelor testelor de stres în rândul celor mai mari 51 de instituții de credit, care au relevat deficiențe de capital în condiții de piață adverse pentru nume sonore pe piața de profil, printre care Raiffeisen, Banco Popular și Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume.

Marți, titlurile Banca Monte dei Paschi di Siena s-au depreciat cu 16,1%, ștergând ușorul avans de 0,6% consemnat ieri, după ce banca a aprobat un plan de salvare prin care intenționează să vândă credite neperformante în valoare de 9,2 miliarde de euro și să atragă 5 miliarde de euro de la investitori privați pentru majorarea capitalului.

Băncile americane avertizează că procedurile pentru Brexit vor provoca incertitudini semnificative CITEȘTE ȘI Băncile americane avertizează că procedurile pentru Brexit vor provoca incertitudini semnificative

Tot în Italia, titlurile UniCredit au pierdut 7,15% din valoare, în timp ce Intesa Sanpaolo a închis cu un declin de 3,8%. Profitul net al Intesa Sanpaolo a scăzut la 1,7 miliarde de euro în prima jumătate a anului, de la 2 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2015. În România, banca italiană a obținut un profit de 5 milioane de euro, comparativ cu 7 milioane de euro în perioada similară a anului trecut.  

Bursa de la Milano a consemnat o depreciere de 2,8%, după ce ieri a coborât cu 1,7%.

Indicele DAX 30 al bursei de la Frankfurt a scăzut cu 1,8%, în condițiile în care Deutsche Bank și Commerzbank au închis pe minus cu 4%, respectiv 8,7%. Commerzbank și-a avertizat marți acționarii că nu își va atinge ținta de profit pentru acest an, în principal din cauza impactului dobânzilor scăzute asupra veniturilor și a cererii slabe din partea consumatorilor.

Evoluția Deutsche Bank a fost influențată de anunțul operatorului indicilor Stoxx, potrivit căruia titlurile băncii germane, dar și cele ale băncii elvețiene Credit Suisse, vor fi scoase din indicele blue-chip Stoxx Europe 50 începând cu 8 august, după ce s-au depreciat cu circa 50% de la începutul anului. Acțiunile Credit Suisse au închis cu un declin de 6,2%.

La Londra, titlurile Barclays au coborât cu 3,6%, iar cele ale Royal Bank of Scotland cu 1,8%, scăderi reflectate de o depreciere de 0,7% la nivelul indicelui FTSE 100.

Pe alte piețe, indicele CAC 40, al bursei de la Paris, a încheiat ședința de astăzi cu un declin de 1,8%, în timp ce IBEX 35 (Madrid) a coborât cu 2,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii
banci
teste stres