Discursul președintelui Fed la Jackson Hole adâncește brusc declinul dolarului și ridică bursa, oprind așteptările de creștere accelerată a dobânzilor

Discursul președintelui Fed la Jackson Hole adâncește brusc declinul dolarului și ridică bursa, oprind așteptările de creștere accelerată a dobânzilor
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 25 aug 2018

Dolarul american și-a extins, vineri, declinul provocat de escaladarea războiului comercial dintre SUA și China, dar și de problemele din jurul președintelui Donald Trump, după discursul șefului Rezervei Federale (Fed) de la finalul evenimentului anual găzduit de banca centrală a Statelor Unite în stațiunea montană Jackson Hole.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că o majorare graduală a dobânzilor rămâne adecvată situației economice și că nu întrevede riscul de supraîncălzire a economiei americane. Totuși, tonul lui Powell a sugerat, potrivit analiștilor, că Fed nu consideră necesară o accelerare a procesului de înăsprire monetară. Una intre afirmațiile președintelui Fed a fost aceea că "nu există semne clare că inflația ar accelera peste nivelul de 2%" și că " va face tot ce este necesar" pentru a preveni deviația inflației în orice direcție. Discursul temperat a adâncit declinul dolarului, dar a împins indicii bursieri americani la noi maxime.

Având în vedere planul Fed de a majora dobânda cheie de 3 ori anul acesta, noi creșteri de dobândă sunt așteptate în septembrie și decembrie. Ulterior, analiștii văd posibilă o încetinire a procesului de înăsprire monetară.

Indicele ICE Dollar,  care surprinde evoluția monedei americane față de un coș alcătuit din 6 valute, a avut cea mai abruptă scădere săptămânală din februarie, de circa 1%. Vineri, indicele a piredut 0,5%.

Înainte de discursul lui Powell, dolarul era în scădere cu circa 0,3% față de ședința anterioară și înregistra cea mai mare scădere săptămânală din martie.

Moneda americană a avut evoluții negative în fiecare zi a săptămânii care tocmai s-a încheiat, cu excepția zilei de joi.

După un declin modest în prima zi a săptămânii, declinul dolarului față de principalele valute s-a adâncit marți, în contextul în care președintele american Donald Trump a afirmat că UE și China manipulează cursul de schimb și a criticat Rezerva Federală a SUA (Fed) pentru majorările de dobândă operate în ultimul timp. Politica monetară din SUA s-a reflectat în aprecierea dolarului timp de mai multe luni consecutive.

Nu este prima dată când președintele american critică înăsprirea politicii monetare și se arată nemulțumit de aprecierea dolarului față de yuan și euro, care afectează competitivitatea produselor americane. 

Banca Mondială lansează prima emisiune de obligațiuni ce va fi plasată exclusiv cu ajutorul blockchain CITEȘTE ȘI Banca Mondială lansează prima emisiune de obligațiuni ce va fi plasată exclusiv cu ajutorul blockchain

Declinul dolarului este influențat și de faptul că fostul șef de campanie electorală a lui Trump, Paul Manafort, a fost găsit vinovat de fraudă, iar fostul avocat al președintelui american, Michael Cohen, a pledat vinovat de încălcarea legislației finanțării campaniei electorale și evaziune fiscală.

Totodată, războiul comercial SUA-China a escaladat joi, în condițiile în care cele două părți și-au impus reciproc noi taxe vamale pentru produse în valoare de 16 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
fed
presedinte
powell
jackson hole
minim
dobanzi