Erste a redus prognozele de inflație în România pentru anul acesta și următorul

Erste a redus prognozele de inflație în România pentru anul acesta și următorul
scris 12 mai 2016

Erste Group, acționarul majoritar al BCR, a redus puternic estimarea privind inflația anuală a României în decembrie 2016, de la 1% la 0,2% și anticipează că indicatorul va rămâne în teritoriu negativ până în noiembrie. Totodată, grupul austriac a redus prognoza de inflație pentru finele lui 2017, de la 3%, la 2,4%.

"Anticipăm înăsprirea politicii monetare în 2017 din cauza unor factori de risc, de natură fiscală, importanți. Banca Națională a României (BNR) ar putea începe majorarea dobânzii de politică monetară în primul trimestru din 2017 (cu 25 de puncte de bază, la 2%), în timp ce rezervele minime pentru lei și valută ar putea rămâne neschimbate în următoarele trimestre. Îmbunătățirea mecanismului de transmisie a politicii monetare prin îngustarea coridorului de variație a dobânzilor la facilitățile de creditare și depozit ale BNR ar putea crea o presiune de creștere a ratelor pe termen scurt", se arată într-o notă a grupului austriac.

În martie, Erste anticipa că BNR ar putea începe majorarea dobânzii cheie spre finele acestui an. Astfel, grupul austriac estima creșterea dobânzii la 2% în trimestrul patru din 2016 și la 2,25% în primul trimestru al anului 2017.

Potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflației a continuat să scadă în aprilie și a ajuns la -3,3%, nou nivel minim istoric, de la -3% în martie, evoluția fiind determinată în special de ieftinirea alimentelor în luna de dinainte de Paște.

"Rata anuală a inflației a scăzut la -3,3% în aprilie, de la -3% în martie și a surprins în sens negativ, având în vedere că atât previziunile noastre, cât și așteptările din piață erau de -2,9%", se menționează în raportul Erste.

Săptămâna aceasta, Banca Națională a României a redus prognoza de inflație la 0,6% pentru finele lui 2016 și la 2,7% pentru sfârșitul anului viitor, de la 1,4%, respectiv 3,4%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că ajustarea s-a făcut ca urmare a reducerii prețurilor administrate la energie dar și a legii dării în plată, care va duce la restrângerea creditării și va afecta, astfel, creșterea economică.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
erste
inflatie
bnr
bcr
rata inflatiei
ins
deflatie
preturi
dobanda