Guvernul a împrumutat peste 743 milioane de euro de la bănci

Guvernul a împrumutat peste 743 milioane de euro de la bănci
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 nov 2022

Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat de 743,5 milioane de euro, aproximativ 3,66 miliarde de lei echivalent, în piața internă, la dobânzi duble față de primăvara acestui an. În august 2021 lua un împrumut similar la dobânzi negative.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare și Philip Morris România, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Finanțele au împrumutat 394,4 milioane de lei pe 12 luni, ușor sub prospectul de 400 de milioane de euro și față de o cerere de 490,3 milioane de euro. Randamentul mediu a fost de 2,87% și cel maxim mai piperat, la 3%.

O altă emisiune pe 3 ani a atras oferte de 405,3 milioane de euro la un prospect de 400 de milioane de euro. Pe această tranșă, MFP a împrumutat în cele din urmă 349,3 milioane de euro la un randament mediu de 4,13% și unul maxim de 4,3%.

În aprilie anul curent, o emisiune în valută tot pe 3 ani de 259,5 milioane de euro era plasată la 1,94%, în timp ce în august 2021 statul lua 176,3 milioane de euro din piața internă pe 27 de luni la un randament de -0,04%.

Ambasadorul român la Kiev: România se va implica în reconstrucția Ucrainei CITEȘTE ȘI Ambasadorul român la Kiev: România se va implica în reconstrucția Ucrainei

Spre comparație, randamentele la lei pe titlurile cu scadența la 3 ani din piața secundară 7,62%, în scădere de la un vârf de 9,6% atins în urmă cu o lună.

Guvernul a împrumutat peste 743 milioane de euro de la bănci

Guvernul își acoperă nevoile de finanțare în valută în principal din împrumuturi externe, licitațiile în piața internă fiind relativ rare și de valoare redusă. În septembrie guvernul a luat 1,35 de miliarde de euro de pe piața externă pe 4 și 7 ani, la un randament de 4 puncte procentuale respectiv 2,5 pp peste midswap. Din iarna trecută au început să intre și împrumuturi din PNRR, cu un cumul de circa 2,7 miliarde de euro.

Cheltuielile statului cu dobânzile sunt estimate la aproape 28 de miliarde de lei în acest an, un nivel nominal record. De asemenea, ponderea acestora în produsul intern brut ar putea ajunge la 2%, de asemenea cel mai ridicat nivel de după 1989 cel puțin. În 2015-2019 cheltuielile cu dobânzile au reprezentat circa 1,1-1,3% din PIB.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Începutul de decembrie poate să aducă niște fluctuații pentru piața petrolului CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Începutul de decembrie poate să aducă niște fluctuații pentru piața petrolului

Randamentul titlurilor în lei pe 10 ani a scăzut sub 8% vineri, pentru prima oară de la jumătatea lunii septembrie, beneficiind de reevaluarea activelor din regiune de către investitori.

Guvernul a împrumutat peste 743 milioane de euro de la bănci

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica