Investitorii anticipează că Fed va reduce puternic dobânda săptămâna viitoare

Investitorii anticipează că Fed va reduce puternic dobânda săptămâna viitoare
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 14 mar 2020

La nici două săptămâni după o reducere de urgență a dobânzii de referință în SUA, investitorii anticipează că Rezerva Federală (Fed) va anunța o nouă tăiere de dobândă chiar săptămâna viitoare, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tăierea ar urma să fie una masivă.

Astfel, la ședința de politică monetară de săptămâna viitoare, este anticipiată o reducere a dobânzii cheie cu 70 sau 100 de puncte de bază. Dobânda a fost redusă la începutul lunii, la 1-1,25%.

JP Morgan Chase anticipează o contracție a Produsului Intern Brut al SUA și zonei euro CITEȘTE ȘI JP Morgan Chase anticipează o contracție a Produsului Intern Brut al SUA și zonei euro

Fed ar putea anunța și alte măsuri menite să susțină lichiditatea și creditarea.

Unii investitori anticipează chiar că Fed va lansa un program de relaxare cantitativă, așa cum a făcut în perioada crizei financiare globale.O astfel de mutare ar putea readuce parțial încrederea pe burse, după ce joi, indicele Dow Jones Industrial Average a avut cel mai mare declin din 1987.

"Dacă piețele simt că Fed răspunde adecvat și ajută investitorii și consumatorii, dacă simt că cineva deține controlul, poate acest lucru ar putea contribui la liniștirea lucrurilor", spune Willie Delwiche, responsabil de strategie la Baird, citat de Reuters.

Pe 5 martie, Fed a redus, într-o mutare neobișnuită, dobânda de referință cu 50 puncte de bază, în încercarea de a stimula economia americană în contextul epidemiei de coronavirus. Aceasta a fost prima decizie de tăiere a dobânzii-cheie luată înainte de terminarea ședinței de politică monetară începând cu octombrie 2008, în timpul crizei financiare. Totodată, a fost pentru prima dată când dobânda a fost redusă cu mai mult de 25 de puncte de bază în ultimii 12 ani.

La scurt timp, Rezerva Federală a SUA a anunțat că va injecta până la 1,5 trilioane de dolari pentru a atenua impactul epidemiei de coronavirus asupra companiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda
dobanda cheie
reducere dobanda