Lira turcească s-a depreciat față de dolar, după explozia din Istanbul și declinul piețelor asiatice

Lira turcească s-a depreciat față de dolar, după explozia din Istanbul și declinul piețelor asiatice
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 ian 2016

Lira turcească a coborât marți la cel mai redus nivel din ultimele peste patru luni față de dolarul american, influențată atât de scăderea piețelor de capital din China, cât și de explozia produsă în această dimineață într-un cartier din centrul orașului Istanbul, soldată cu moartea a cel puțin 10 persoane și rănirea altor 15, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda națională turcă a scăzut marți dimineață cu până la 0,4%, la 3,0488 unități pentru un dolar. Aceasta este cea mai redusă cotație din septembrie 2015, când lira a atins un minim record de 3,0750 unități/dolar.

Informațiile din media privind producerea unei explozii în cartierul turistic Sultanahmet din centrul Istanbulului au accentuat declinul monedei, însă cotațiile au revenit la scurt timp pe creștere ușoară. Conform postului TV CNN Turk, printre răniți se află cetățeni germani și norvegieni.

Potrivit unui trader, explozia din Istanbulul a fost mai puțin puternică decât cele înregistrate în octombrie la Ankara, "astfel că, după reacția inițială, lira se tranzacționa în linie cu evoluția piețelor emergente". Două explozii puternice care au avut loc pe 11 octombrie lângă gara centrală din Ankara au provocat moartea a peste 100 de persoane și rănirea altor peste 240.

În jurul prânzului, lira se tranzacționa la 3,0321 unități pentru un dolar, în creștere cu 0,2% comparativ cu închiderea de luni.

Indicele BIST 100 al bursei de la Instanbul era în coborâre cu 0,1%, după ce în prima parte a ședinței a fluctuat între scăderi de până la 0,7% și creșteri de până la 0,8%, scrie Bloomberg.

Investitorii încă analizează severitatea exploziei, a spus Gulsen Ayaz, director de vânzări la firma de brokeraj Deniz Yatirim.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira
dolar
explozie
istanbul