Moody's are o perspectivă negativă pentru băncile din întreaga lume în 2024

Moody's are o perspectivă negativă pentru băncile din întreaga lume în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2023

Încetinirea economiei mondiale, un risc mai mare de nerambursare a creditelor și presiunile asupra profitabilității creează o perspectivă negativă pentru bănci în 2024, a apreciat agenția de rating Moody's, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Majorările anterioare de dobândă decise de băncile centrale și creșterea șomajului în economiile avansate vor slăbi calitatea activelor, susține Moody's Investors Services într-un raport publicat luni, adăugând că expunerile băncilor pe sectorul imobiliar în SUA și Europa reprezintă un risc în creștere. În plus, buzunarele de stres de pe piețele imobiliare din regiunea Asia-Pacific este posibil să continue, susțin autorii raportului.

Bitcoin a atins valoarea record din acest an CITEȘTE ȘI Bitcoin a atins valoarea record din acest an

Băncile din întreaga lume au înregistrat performanțe mixte în acest an, în condițiile în care veniturile de pe partea de consumer banking au profitat de pe urma dobânzilor mai mari stabilite de băncile centrale pentru a contracara inflația, însă în același timp veniturile din activitățile de investment banking au fost afectate de diminuarea numărului de tranzacții, scrie Agerpres.

În raportul publicat luni, Moody's precizează că se așteaptă ca piețele financiare să rămână tensionate anul următor, precum și la încetinirea ritmului de creștere economică chiar dacă băncile centrale sunt așteptate să înceapă să reducă dobânzile. De asemenea, creșterea economică a Chinei ar urma să încetinească pe fondul diminuării cheltuielilor consumatorilor și companiilor, scăderii exporturilor și crizei din sectorul imobiliar.

Profitabilitatea băncilor este posibil să fie afectată de majorarea costurilor de finanțare, o creștere mai mică a creditării și acumularea de rezerve pentru a acoperi potențialele falimente, susține Moody's. Totuși, nivelurile de capitalizare, care susțin soliditatea financiară a băncilor, sunt așteptate să reziste, se mai arată în raport.

"Finanțarea și lichiditatea se vor confrunta cu provocări, însă capitalizarea va rămâne stabilă, beneficiind de generarea organică de capital și creșterea moderată a creditării", susține Felipe Carvallo, analist la Moody's Investors Service. 

viewscnt
Afla mai multe despre
moody's
banci