Acțiunile ABN Systems ajung pe bursă la un preț cu 6% sub cel al unei oferte publice care a "gâfâit". Compania care deține marca Tellur - evaluată la 21 milioane dolari

Acțiunile ABN Systems ajung pe bursă la un preț cu 6% sub cel al unei oferte publice care a "gâfâit". Compania care deține marca Tellur - evaluată la 21 milioane dolari

Bogdan Nedelea, fondator al ABN Systems și directorul general George Barbu

scris 14 feb 2022

După o ofertă primară în care a atras doar 14% din suma programată inițial și în contextul unui debut de săptămână marcat de aversiune la risc și scăderi bursiere, titlurile ABN Systems International au intrat astăzi la tranzacționare la un preț inferior operațiunii de la cumpăna dintre ani. Indicator P/E de 10.

Sentimentul negativ în care a fost învăluită oferta publică primară a ABN Systems International (ABN) s-a prelungit și la intrarea în ringul bursier. Titlurile societății care deține brandul Tellur au strâns transferuri de numai aproximativ 130.000 de lei în piața AeRO, în primele 3 ore de tranzacționare. În contextul acestui apetit slab la cumpărare, influențat și de un climat general nefavorabil al bursei, cotația s-a stabilizat la nivelul de 4,88 lei/acțiune, cu 5,79% sub prețul de 5,18 lei/acțiune al ofertei publice primare.

Respectivul reper conferă companiei o capitalizare de piață de 93,35 milioane lei (21,51 milioane dolari). Aceasta situează nivelul indicatorului P/E, care raportează prețul de piață la câștigul companiei, la 10, dacă avem în vedere ca bază de raportare profitul net estimat la 9,50 milioane lei pentru anul trecut, așa cum acesta a fost prins în planul de business din prospectul ofertei de listare. Indicatorul viitor coboară către nivelul de 6 dacă avem în vedere câștigul net prognozat la 15,50 milioane lei pentru anul 2024.

CONFIRMARE BCR Pensii devine administrator de pensii ocupaționale - UPDATE CITEȘTE ȘI CONFIRMARE BCR Pensii devine administrator de pensii ocupaționale - UPDATE

În oferta de la cumpăna dintre ani, compania a vândut 1,06 milioane acțiuni proprii pentru suma de 5,49 milioane lei. Plasamentele au reprezentat 13,69% din pachetul de 7,73 milioane acțiuni pus în vânzare. Pentru închiderea cu succes a ofertei, compania a amendat prospectul operațiunii în sensul prelungirii cu o săptămână a perioadei de subscriere și a diminuării sume minime necesare la 3 milioane lei, de la 30 milioane lei.

Finanțarea atrasă va fi utilizată pentru extinderea companiei și, în primul rând, pentru operațiunile pentru America de Nord, a declarat, la evenimentul de listare, George Barbu, președinte și director general al ABN Systems. El vede intrarea pe bursă ca un nou nivel în dezvoltarea companiei, cu o câștigare de vizibilitate și credibilitate atât în rândul partenerilor de afaceri, cât și pentru lucrătorii din industrie, ceea ce ar permite firmei atragerea de talente și de profesioniști în echipa sa.

GRAFIC Puls de la BVB: presiunea pentru majorarea dobânzilor s-a temperat momentan CITEȘTE ȘI GRAFIC Puls de la BVB: presiunea pentru majorarea dobânzilor s-a temperat momentan

ABN Systems International – firmă care comercializează accesorii IT&C sub brandul Tellur – a realizat în anul 2020 o cifră de afaceri netă de 93,58 milioane lei și un rezultat net de 5,71 milioane lei. La S1 2021, profitul net era de 2,45 milioane lei. Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al intermediarului TradeVille, spune că firma produce valoare adăugată, fiind într-un domeniu pe care îl vor investitorii de portofoliu, respectiv al produselor de tehnologie pe care poți să pui mâna, dar au o componentă "smart" în spate.

ABN Systems este prezentă în peste 25 țări, atât prin rețele de distribuitori, cât și prin intermediul platformelor de retail online. Principalele piețe externe sunt situate în Europa, America, Africa și Orientul Mijlociu, în țări precum Africa de Sud, Canada, Franța, Germania, Israel, Italia, Polonia, Spania, Suedia, Turcia, UK și SUA. Planurile de expansiune externă, care vor fi susținute prin atragerea de finanțare de pe piața de capital, au în vedere atât creșterea pe piețele unde ABN Systems este prezentă acum, cât și accesarea de noi piețe în state din Europa de Vest, țările din fosta URSS, Orientul Apropiat și chiar America de Sud.

viewscnt
Afla mai multe despre
abn systems
bursa
tellur
bvb
tradeville