Acțiunile bancare revin în prim-planul bursei. Sesiune de răgaz în mișcarea descendentă

Acțiunile bancare revin în prim-planul bursei. Sesiune de răgaz în mișcarea descendentă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 iul 2018

Indicii principali de la BVB au câștigat aproimativ o treime de procent într-o ședință de tranzacționare în care pe primele 2 locuri în clasamentul tranzacțiilor s-au aflat acțiunile bancare. Tranzacție cu 7% din acțiunile Carbochim.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Debut pozitiv de săptămână la Bursa de Valori București, cu o sesiune în care revenirea a fost însoțită de volume reduse, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 20,33 milioane lei (4,36 milioane euro). Mișcarea a fost favorizată și de tendința preponderent pozitivă de pe piețele europene de acțiuni: +0,35% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,92% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,42% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,38% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,02% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,28% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,31 % pentru indicele PX de la Praga.

La București evoluția a fost la medie între bursele mature și piețele regionale, cu un avans de 0,34% al indicelui compozit BET Plus și o apreciere de 0,38% a indicelui reprezentativ BET, până la nivelul de 7.865,40 de puncte.

CITEȘTE ȘI Dorel Goia, președinte TeraPlast: Majoritatea lucrurilor bune s-au întâmplat după listare

Din punct de vedere tehnic, sesiunea de astăzi nu schimbă nimic, indicele BET evoluând sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul și cu mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), în coborâre pe o pantă destul de abruptă. Mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt au dat deopotrivă semnalul de vânzări, așa cum se vede pe graficul atașat.

Acțiunile bancare revin în prim-planul bursei. Sesiune de răgaz în mișcarea descendentă

După ce în sesiunile precedente titlurile bancare au predat ștafeta lichidității către acțiunile de pe segmentul energetic și cele ale Fondului Proprietatea (FP), astăzi, au revenit în topul lichidității și au asigurat aproape jumătate din activitatea de tranzacționare pe piața reglementată.

Astfel, titlurile a BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,94%, până la prețul de 12,92 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 4,46 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,43%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,11 milioane lei. Instituția de credit a listatla finele săptămânii trecute o emisiune de obligațiuni în valoare de 285 milioane de euro cu scadența la 10 ani.

ULTIMA ORĂ Tranzacția prin care grupul chinez CEFC voia să cumpere 51% din acțiunile KMG International NV, fostul Rompetrol Group, a eșuat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacția prin care grupul chinez CEFC voia să cumpere 51% din acțiunile KMG International NV, fostul Rompetrol Group, a eșuat

În ziua în care la Londra prețul petrolului Brent a trecut din nou peste prețul de 78,00 dolari/acțiune, la BVB indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un avans de 0,67%. Acesta a fost tras în sus de creșterea cu 1,57%, până la prețul de 32,30 lei/acțiune, a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au adunat tranzacții de 2,49 milioane lei.

Tot de la acest capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au avut un ricoșeu de 0,28% după mișcarea de depreciere recentă. Cotația a închis la nivelul de 7,12 lei/acțiune într-o zi în care rulajul pe acest emitent a fost de 1,13 milioane lei.  La finalul săptămânii trecute, compania a anunțat că își încetează relațiile contractuale cu directorul centrale nuclear-electrice de la Cernavodă, Marian Șerban. De asemenea, pe tranzacții de aproape 970.000 de lei, titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 0,16%, până la prețul de 312,50 lei/acțiune, într-o mișcare de reacție după deprecierile care au urmat ajustării e-dividend.

Operațiunea de majorare de capital social de la Patria Bank, subscrisă în proporție de aproape 78%. 10 milioane de euro pentru bancă de la acționari CITEȘTE ȘI Operațiunea de majorare de capital social de la Patria Bank, subscrisă în proporție de aproape 78%. 10 milioane de euro pentru bancă de la acționari

Pe fondul unor schimburi de numai aproximativ 634.000 de lei, titlurile Fondul Proprietatea au coborât cu 0,45%, până la prețul de 0,8800 lei/acțiune. O mișcare de o amplitudine apropiată, -0,40%, a avut-o și indicele financiar BET-FI, care a închis la valoarea de 37.497,51 de puncte.

Aproape un sfert din activitatea de tranzacționare de astăzi a fost reprezentată de un transfer special din piața deal cu aproape 368.000 de acțiuni Carbochim Cluj-Napoca (CBC), reprezentând 7,46% din capitalul social al producătorului de materiale abrazive. Schimbul s-a efectuat la prețul de 13,10 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea acestuia la 4,81 milioane lei și capitalizarea de piață a companiei la 64,58 milioane lei (13,86 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
banca transilvania
brd
bvb
bursa
nuclearelectrica
transgaz
fondul proprietatea
carbochim