Acțiunile bancare și Fondul Proprietatea catapultează bursa spre noi maxime post-criză

Acțiunile bancare și Fondul Proprietatea catapultează bursa spre noi maxime post-criză
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 sep 2019

Indicii principali ai Bursei de Valori București au câștigat un procent, în condițiile în care cele mai lichide titluri au tractat piața.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească are o evadare violentă spre noi maxime după ce investitorii au manifestat timiditate în săptămânile precedente în abordarea pieptiș a valorilor record a ultimilor peste 10 ani. Sfidând ziua de corecții de pe piețele de acțiuni majore, acțiunile românești au decolat cu putere încă de la debutul acestei săptămâni, mișcarea fiind susținută chiar de acțiunile cele mai căutate de investitorii instituționali nerezidenți.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 1,04%, până la prețul de 2,4250 lei/acțiune, pe tranzacții de 9,47 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 1,29%, până la prețul de 14,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,78 milioane lei.

ULTIMA ORĂ Oferta Digi Communications pentru licența 5G din Ungaria, respinsă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Oferta Digi Communications pentru licența 5G din Ungaria, respinsă

Piața a fost, însă, tractată de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au avut un salt de 4,35%, până la prețul de 1,2000 lei/acțiune, cea mai ridicată valoare de la listarea acestui emitent în anul 2011. Societatea a comunicat la finalul sesiunii de tranzacționare că săptămâna trecută a achiziționat de piață un număr de 8,86 milioane acțiuni proprii pentru care a plătit 10,16 milioane de lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 35,58 milioane lei (7,49 milioane euro), fiind asigurat în proporție de 60,07% de cele 3 acțiuni amintite. Acestea au condus la o apreciere de 1,04% a indicelui compozit BET Plus, într-o zi în care indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,07%, până la nivelul de 9.542,83 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești „zboară” peste mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt după ce a evadat dintr-un coridor de variație în care investitorii au tatonat pentru atacarea maximelor.

Acțiunile bancare și Fondul Proprietatea catapultează bursa spre noi maxime post-criză

Performanța este obținută în contextul unei zile mai slabe pentru activele de risc, în care în Europa indicii au avut închideri „pe roșu”: -0,96% indicele Euro Stoxx 50, -0,26% pentru indicele FTSE de la Londra, -1,05% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,01% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. -1,12% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,77% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,44% pentru indicele PX de la Praga.

La București, titlurile SIF au avut o performanță slabă, în ton cu piețele europene, fapt pentru care, în pofida exploziei de preț a acțiunilor FP, indicele sectorului fondurilor închise de investiții a subperformat pieței, cu un avans de numai 0,44%, până la nivelul de 42.725,43 de puncte.

Mai mult decât atât, în răspăr față de restul pieței, indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,33%, un recul apropiat, -0,36%, avându-l și cel mai important titlu din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP), care a închis la prețul de 0,4165 lei/acțiune o zi în care a adunat schimburi de 3,20 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de aproximativ 890.000 de lei.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 36,20 lei/acțiune, pe transferuri de 36,20 lei/acțiune. Reperul unor transferuri de 1 milion de lei, a mai fost depășit și de titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M), care au crescut cu 1,21%, până la prețul de 33,50 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
medlife