Acțiunile Electrica au acaparat interesul investitorilor. Peste jumătate din rulajul de la BVB a fost reprezentat de tranzacțiile pe acest emitent

Acțiunile Electrica au acaparat interesul investitorilor. Peste jumătate din rulajul de la BVB a fost reprezentat de tranzacțiile pe acest emitent

Sursa foto: Sergey Khakimullin / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 apr 2018

Titlurile Electrica au adunat schimburi de aproape 44 milioane lei, echivalentul celor mai mari volume cu excepția primei zile în ringul bursier din vara anului 2014. Cotația a suferit un recul de 1,5%, iar la prețul de 11,56 lei/acțiune, randamentul net al dividendului este de 6%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valori București am consemnat astăzi a 2-a sesiune consecutivă de consolidare după ce cotația a explodat în ultima zi de tranzacționare înainte de Paști către un nou maxim post.criză, la nivelul de de 8.861,11 puncte. Tendința a fost de ușoară corecție, cu indicele compozit BET Plus înregistrând un recul de 0,13% și indicele reprezentativ închizând cu 0,15% sub referință, la nivelul de 8.828,34 puncte.

Din punct de vedere tehnic, corecția este normală, cu indicele tinzând să se apropie de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5). Trendul ascendent este robust, cu mediile mobile mai scurte dispuse într-un evantai perfect deasupra mediilor mobile mai lungi, așa cum se vede pe graficul atașat.

Acțiunile Electrica au acaparat interesul investitorilor. Peste jumătate din rulajul de la BVB a fost reprezentat de tranzacțiile pe acest emitent

Ezitarea de la BVB a fost favorizată și de tendința preponderent negativă de pe piețele europene bursiere, așa cum o indică tabloul Bloomberg: -0,55% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,13% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,56% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,83% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,13% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, 0,24% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,09% pentru indicele PX de la Praga.

Oferta Zentiva se închide, cu o rată de participare de 63% și o valoare de 36 milioane euro. Francezii de la Sanofi ajung la o deținere de 93%, dar sunt aproape cu 2% sub pragul necesar delistării CITEȘTE ȘI Oferta Zentiva se închide, cu o rată de participare de 63% și o valoare de 36 milioane euro. Francezii de la Sanofi ajung la o deținere de 93%, dar sunt aproape cu 2% sub pragul necesar delistării

La fel ca și în sesiunea de ieri, unde cel mai tranzacționat emitent, în cazul respectiv Banca Transilvania (TLV), a avut o zi „roșie”, și astăzi pe primul loc s-a aflat un titlu care a consemnat depreciere. Astfel, titlurile Electrica (EL) au coborât cu 1,53%, până la prețul de 11,56 lei/acțiune, pe transferuri de 43,87 milioane lei, reprezentând 52,51% din rulajul de 83,56 milioane lei (17,93 milioane euro) al pieței de acțiuni. Este cel mai mare volum pe acest emitent, exceptând prima zi de tranzacționare în ring din vara anului 2014, așa cum este evidențiat în subchartul de pe graficul atașat. La prețul de închidere, randamentul net al dividendului brut propus de 0,7237 lei/acțiune este de 5,98%.

Acțiunile Electrica au acaparat interesul investitorilor. Peste jumătate din rulajul de la BVB a fost reprezentat de tranzacțiile pe acest emitent

Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent a atins intraday maximul ultimilor 3 ani, peste reperul de 73,00 dolari/baril, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 2,25%, până la prețul de 0,3405 lei/acțiune, pe transferuri de 7,75 milioane lei. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro chiar la finalul primei sesiuni de tranzacționare a acestei luni că titlurile OMV Petrom au potențial de creștere în perioada următoare. De atunci, cotația a urcat cu 5,91%.

Aceasta a tras în sus indicele energetic BET-NG, singurul cu închidere pozitivă astăzi, +0,20%. Tot din componența sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 1,19%, până la prețul de 37,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,29 milioane lei, iar titlurile Transelectrica (TEL) au suferit un declin de 0,44%, până la prețul de 22,60 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,48 milioane lei.

Tranzacții de peste 5,5 milioane lei pe acțiunile bancare

Interes a existat și pentru titlurile cu profil financiar, deși au cedat prim-planul sectorului energetic. Astfel, pe un rulaj de 3,66 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania au pierdut 0,38%, până la prețul de 2,6000 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,29 miliarde lei (2,42 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), au alunecat cu 0,13% sub referință, la prețul de 15,34 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,85 milioane lei.

O corecție au consemnat și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 0,9600 lei/acțiune, rămânând, însă, în zona maximelor din piața reglementată. Rulajul pe acest emitent a fost de 1,71 milioane lei. Indicele financiar BET-FI a suferit un recul de 0,50%, până la nivelul de 40.751,40 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
electrica
bvb
bursa
bvb
banca transilvania
brd
fondul proprietatea