S-a îmbogățit pe seama Fondului Proprietatea. Un investitor din imobiliare vinde la un preț de 7 ori mai mare un pachet de acțiuni la Primcom București, cumpărat anul trecut de la FP

S-a îmbogățit pe seama Fondului Proprietatea. Un investitor din imobiliare vinde la un preț de 7 ori mai mare un pachet de acțiuni la Primcom București, cumpărat anul trecut de la FP

Sursa foto:dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 mar 2018

Andrei Nichiforov, acționarul majoritar de la Primcom București, a câștigat peste 700.000 de euro vânzând, în oferta de răscumpărare a societății, un pachet de acțiuni la un preț de 7 ori mai mare decât cel al achiziției de anul trecut. Investitorul a cumpărat atunci pachetul de control de 75% aruncat în piață de Fondul Proprietatea. Per total, Nichiforov iese în prezent cu aproape 7 milioane euro în câștig din respectiva tranzacție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De pomană primite de la stat, cu ușurință înstrăinate în piață. Deținerile Fondului Proprietatea (FP) au fost constant vândute cu discount. Pe drum, o mulțime de câștigători care au beneficiat de vânzările sub stres. Ultimul dintre aceștia este omul de afaceri Andrei Nichiforov, activ pe piața imobiliară, care a dat lovitura cu un câștig de 7 ori mai mare în numai jumătate de an la Primcom București (PRIB).

Polonezul Greg Konieczny a părăsit postul de manager al Fondului Proprietatea la începutul anului, iar la acest sfârșit de lună și-a anunțat retragerea și din cadrul companiei de administrare Franklin Templeton. El și-a legat numele de diligențele făcute pe lângă autorități pentru îmbunătățirea guvernanței corporative la societățile de stat unde și FP avea participații relevante, însă mandatul său a fost presărat de vânzări cu discount. Cu presiune pentru returnarea de cash de la acționarul principal, grupul Elliott al miliardarului Paul Singer, care pe vârf aveao deținere de peste 21% din titlurile FP, managementul Fondului a arătat ca un vânzător sub stres.

Rușii de la Alro vor să încaseze dividende de aproape 70 milioane euro, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare. Randament net de 15% al dividendului CITEȘTE ȘI Rușii de la Alro vor să încaseze dividende de aproape 70 milioane euro, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare. Randament net de 15% al dividendului

Un exemplu pentru o tranzacție care post-factum apare neinspirată este cea de la Primcom București. Fondul Proprietatea a vândut 1,27 milioane de acțiuni ale societății care închiriază active imobiliare, reprezentând 75,48% din capitalul social al acesteia la jumătatea lunii septembrie a anului trecut. Tranzacția a fost efectuată la prețul de 4,00 lei/acțiune, valoarea acestui schimb ridicându-se la 5,10 milioane lei (1,11 milioane euro).

Cumpărătorul Nichiforov pare a fi dat lovitura. Deja a recuperat 77,72% din suma plătită înstrăinând numai 10% din acest pachet. Este vorba despre aproape 137.000 de acțiuni vândute în cadrul ofertei publice de răscumpărare derulată închisă în această săptămână, operațiune de piață în care rata de alocare a fost de 0,107219986. La prețul de 29,00 lei/acțiune, Nichiforov marchează un câștig de peste 7 ori mai mare și încasează suma de 3,96 milioane lei (aproape 547.000 euro). Diferențialul marcat este de 3,42 milioane lei (aproape 734.000 de euro).

SIF Muntenia, un alt câștigător într-un joc în care FP a abadonat cu câteva luni prea devreme

În urma tranzacției, Nichiforov, care și-a legat numele de compania Sens Unic Imobiliare, mai păstrează un pachet de 1,14 milioane acțiuni Primcom, a cărui valoare de piață la prețul tranzacției este de 33,01 milioane lei (7,09 milioane lei). Dacă adăugăm suma deja încasată, reiese că în prezent valoarea de piață a investiției inițiale este de 36,97 milioane lei, respectiv un câștig de aproape 31,87 milioane lei (6,84 milioane euro). Randamentul de 625% este încă și mai spectaculos la nivel anualizat, respectiv de 1.175%.

Un alt câștigător în cadrul ofertei derulate de Primcom a fost SIF Muntenia (SIF4), care a înstrăinat un pachet de aproape 27.000 de acțiuni și pentru care a încasat aproximativ 783.000 de lei (cu puțin peste 168.000 euro).

Câștiguri lăsate pe masă de FP. Cine a ridicat jetoanele

Vânzările sub stres din mandatul lui Konieczny au creat pe drum numeroși câștigători. Spre exemplu, în cazul lichidării participației de la Trangaz (TGN), pentru care Fondul Proprietatea a primit 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro), randamentul cumpărătorilor este consistent. Dacă FP a vândut la prețul de 172,00 lei/acțiune, chiar cu 10,38% sub prețul de 191,92 lei/acțiune al ofertei publice de listare din decembrie 2007, ulterior cotația a explodat în piață. La închiderea ședinței de tranzacționare de ieri, prețul este de 408,50 lei/acțiune, mai mult dublu decât cel al vânzării FP din noiembrie 2013. Dacă adăugăm și dividendele atribuite de societate în acest răstimp, în valoare cumulată de 127,84 lei/acțiune, randamentul total al acțiunii Transgaz după momentul ieșirii din acționariat a FP este mai mult decât triplu.

Tot un profit triplu a marcat și fondul finlandez KJK Fund II SICAV-SIF din investiția sa în Conpet Ploiești (COTE), cea mai mare parte a plasamentului fiind realizat în oferta de vânzare accelerată derulată de Fondul Proprietatea în noiembrie 2014. Fondul a mai vândut și acțiuni OMV Petrom (SNP) la un minim post-criză la 0,2100 lei/acțiune, reper cu o treime sub actualul preț de piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
primcom
bvb
bursa
greg konieczny
paul singer
sif muntenia