Băncile italiene și companiile din minerit împing acțiunile europene pe creștere

Băncile italiene și companiile din minerit împing acțiunile europene pe creștere
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 apr 2016

Principalele burse europene au închis în urcare luni, susținute de acțiunile băncilor italiene și de avansul companiilor din minerit și energie, în timp ce prețul petrolului a crescut la maximul ultimelor patru luni, pe fondul optimismului privind rezultatul întâlnirii de la Doha dintre marii exportatori mondiali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Indicele Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 0,3%, după ce pe parcursul ședinței a fluctuat între o scădere de 0,8% și o creștere de 0,9%, potrivit Bloomberg. Vineri, indicele a crescut cu 1,2%, însă la nivelul săptămânii a pierdut 1,8%, consemnând al patrulea declin săptămânal consecutiv.

Acțiunile companiilor din minerit au avansat cu până la 7%, pe fondul așteptărilor privind noi măsuri de stimulare în China, unul dintre principalii cumpărători de metale din lume. Companiile energetice s-au apreciat cu peste 1%, reflectând evoluția cotațiilor petrolului. Petrolul Brent a urcat luni peste pragul de 43 dolari/baril pentru prima dată în ultimele patru luni, în condițiile în care investitorii își majorează pozițiile long în așteptarea întâlnirii de duminică de la Doha dintre marii exportatori de petrol.

Sobolewski, despre perspectiva lichidării Fondului Proprietatea: Nu trebuie să fim îngrijorați CITEȘTE ȘI Sobolewski, despre perspectiva lichidării Fondului Proprietatea: Nu trebuie să fim îngrijorați

Bursa de la Milano a închis pe plus cu 1,25%, sprijinită de evoluția titlurilor bancare, care au avansat puternic ca urmare a informațiilor din presă referitoare la înființarea unui fond special pentru gestionarea împrumuturilor neperformante din sectorul bancar italian, estimate la circa 360 miliarde de euro. Fondul ar putea cumpăra credite neperformante de la bănci și acoperi deficitul de capital al instituțiilor cu probleme, potrivit informațiilor venite de la cinci surse apropiate situației, citate de Reuters. Potrivit unuia dintre aceste surse, fondul ar putea avea o capitalizare de până la 5 miliarde de euro.

Acțiunile Banca Monte dei Paschi di Siena au urcat cu 9,8%, cele ale Banco Popolare Societa Cooperativa cu 10,3%, iar Unione di Banche Italiane (UBI) a încheiat cu un câștig de 7%.

Piața de capital de la Frankfurt a crescut cu 0,6%, bursa de la Paris cu 0,2%, în timp ce bursa londoneză a scăzut cu 0,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutie