Bursa câștigă un procent, dar nu recuperează volumele

Bursa câștigă un procent, dar nu recuperează volumele
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 ian 2023

Indicele BET a cosnemnat o sesiune de aprecieri, catalizat de un avans în tandem al acțiunilor Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea, dar lichiditatea este foarte slabă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Taurii” au încercat să împingă mai sus cotațiile pentru încă o zi, dar la jumătatea sesiuni de la New York vânzătorii au aruncat pachete de acțiuni în piață, punând presiune pe indici. Ședința de la Bursa de Valori București s-a închis înainte de acest episod, astfel încât finalul a fost „pe verde”.

Piața a fost tractată exact de acțiunile care au marcat ultimul deceniu. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 1,50%, până la prețul de 20,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,88 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avut o mișcare de o amplitudine similară, pentru o stabilizare la prețul de 2,0300 lei/acțiune, pe o activitate de 4,96 milioane lei. Cotația ar urma să aibă ancoră de la o ofertă publică de răscumpărare pentru care administratorii de la Franklin Templeton au depus deja solicitarea de avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

GRAFICE Intră bani în Europa. Mesaj de la șeful Rockefeller International - VIDEO CITEȘTE ȘI GRAFICE Intră bani în Europa. Mesaj de la șeful Rockefeller International - VIDEO

Sunt mișcări care au dat direcția întregii piețe: +0,79% pentru indicele compozit BET-XT, +0,14% pentru indicele finanicar BET-FI, care a închis la nivelul de 49.848,88 de puncte, +0,03% pentru indicele energetic BET-NG și +0,98% pentru indicele reprezentativ BET, care la nivelul de 12.077,21 de puncte, a revenit pe un impuls pozitiv, după testarea confluenței între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa câștigă un procent, dar nu recuperează volumele

Dincolo de dinamică pozitivă, piața a fost în suferință la nivelul volumelor, rulajul pe segmentul acțiuni fiind de numai 25,46 milioane lei (5,16 milioane euro), inclusiv prin aportul unui transfer special din piața deal în valoare de 1,20 milioane lei cu acțiuni SIF Muntenia (SIF4).

BERD finanțează un program pentru îmbunătățirea relațiilor cu investitorii a companiilor listate CITEȘTE ȘI BERD finanțează un program pentru îmbunătățirea relațiilor cu investitorii a companiilor listate

Într-o etapă de neclaritate cu privire la aplicarea suprataxei pentru producătorii de gaze naturale, acțiunile celor 2 companii din domeniu au avut închideri divergente: -1,01%, până la prețul de 39,30 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au însumat schimburi de 2,06 milioane lei, și +0,23%, până la prețul de 0,4450 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au cumulat tranzacții de 166 milioane lei.

În rest, reperul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost depășit de 2 simboluri, ambele înregistrând aprecieri: +0,22%, până la prețul de 9,0200 lei/acțiune, pentru titlurile Purcari Wineries (WINE) și +2,59%, până la prețul de 18,98 lei/acțiune, pentru titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
medlife
purcari