Bursa de la București încheie săptămâna pe verde

Bursa de la București încheie săptămâna pe verde
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 17 iun 2016

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat săptămâna pe verde și a închis în urcare ședința de vineri, în linie cu principalele burse europene, care au înregistrat creșteri, în condițiile în care îngrijorările privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană au trecut, pentru moment, pe plan secundar. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii, a urcat cu 0,33%, iar BETPlus, care cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine, a întregistrat un avans de 0,32%.

În ritm săptămânal, BET a crescut cu 1,2%, iar BETPlus cu 1,27%.

La nivel european, Stoxx Europe 600 a închis ședința de vineri cu un avans 1,4%, cel mai puternic avans fiind consemnat de sectorul bancar. Astfel, Stoxx Europe 600 Banks a urcat cu peste 4% în ședința de vineri.

Fuziunea care va crea cea mai mare companie din lume în domeniul energiei eoliene a fost aprobată CITEȘTE ȘI Fuziunea care va crea cea mai mare companie din lume în domeniul energiei eoliene a fost aprobată

Îngrijorările legate de un eventual Brexit au influențat mai puțin investitorii în ședința de vineri, având în vedere că tabăra pro-UE, dar și cea care susține desprinderea Marii Britanii de Uniune au întrerupt temporar campaniile. Decizia celor două tabere a fost luată după ce, joi, parlamentara laburistă Jo Cox a fost ucisă în timp ce făcea campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

La BVB, tranzacțiile cu acțiuni au însumat vineri 17,82 milioane de lei, față de 57,39 milioane de lei în ședința anterioară.

Cele mai tranzacționate titluri pe piața principală, unde transferurile au însumat 14,79 de milioane de lei, au fost Transgaz (TGN), Romgaz (SNG) și Banca Transilvania (TLV). Transferurile cu Transgaz au totalizat 4,01 milioane de lei, acțiunile companiei înregistrând o creștere de 1,03%. Romgaz a urcat cu 0,21, în condițiile în care schimbrile cu acțiuni emise de companie au însumat 3,63 milioane de lei.

Acțiunile Banca Transilvania au pierdut 0,45%. Pe de altă parte, acțiunile Erste Group Bank (EBS) au crescut cu 2,1%, iar BRD Groupe Societe Generale (BRD) cu 1,26%.

Pe piața Deal, schimburile au însumat 2,89 milioane de lei, fiind realizate cu acțiuni Romgaz, în valoare de 2,19 milioane de lei și Transgaz, de 702.765 lei.

BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră  în creștere cu 0,41%. BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,65%.

BET XT și BET BK au urcat cu 0,42%, respectiv 0,59%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
banci
brexit
bet
stoxx europe 600