Bursa de la București încheie săptămâna pe verde, în linie cu bursele europene

Bursa de la București încheie săptămâna pe verde, în linie cu bursele europene
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 16 dec 2016

Bursa de la București a încheiat în creștere atât ședința de vineri, cât și întreaga săptămână, în linie cu bursele europene.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a urcat vineri cu 0,83 %, atingând nivelul de 7.056,79 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,75%.

Indicele reprezentativ al BVB a avansat pe parcursul săptămânii cu 2,3%, ritm superior indicelui pan-european Stoxx Europe 600, care a urcat cu aproape 1,4%.

Pe piața principală de la BVB, schimburile cu acțiuni au însumat 33,86 milioane de lei. Banca Transilvania (TLV) a asigurat aproape o treime din rulajul pe această piață, cu tranzacții de 10,69 milioane de lei. Pe locul doi ca rulaj pe segmentul principal s-a situat OMV Petrom (SNP), cu tranzacții de 0,08 milioane de lei. Acțiunile Banca Transilvania au închis ședința cu un declin de 0,42%, în timp ce OMV Petrom a urcat cu 3,58%.

Pe piața Deal, tranzacțiile au fost de 1,56 milioane de lei, realizate cu titluri Banca Transilvania, la un curs de 2,4050 pe acțiune.

Incluzând subscrierile pentru listarea MedLife, tranzacțiile cu acțiuni au însumat vineri 263,6 millioane de lei. Valoarea totală a ofertei MedLife se ridică la 230 milioane lei (50,88 milioane euro), prețul plătit fiind de 26 lei/acțiune pe tranșa mare și de 24,7 lei/acțiune de investitorii de retail care au subscris în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei.

La nivel european, Stoxx Europe 600 a încheiat săptămâna cu un avans de aproape 1,4%, la 360,02 puncte, nivelul maxim atins pe parcursul acestui an.

Bursa de la București nu a reușit să stabilească un nou record pentru acest an, însă valoarea indicelui BET a fost apropiată de maximul din 2016, de 7.086,04 puncte, atins în septembrie.

EXCLUSIV Investitorii au înghețat de frig pentru a participa la o operațiune de piață de 10 milioane lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorii au înghețat de frig pentru a participa la o operațiune de piață de 10 milioane lei

În ritm zilnic, indicele pan-european a consemnat un avans de 0,3%. Cel mai mare avans, de 10,5%, l-au avut titlurile companiei biofarmaceutice elvețiene Actelion. Creșterea spectaculoasă a avut loc pe fondul informațiilor publicate de Bloomberg, potrivit cărora, compania farmaceutică franceză Sanofi este intersată să cumpeer Actelion pentru circa 275 de dolari pe acțiune. Acțiunile Sanofi au încheiat ultima ședința din această săptămână cu o scădere de circa 2%.

Revenind la București, BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a încheiat în creștere cu 1,4%.

BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră  în urcare cu 0,3%.

BET XT și BET BK au crescut cu 0,79%, respectiv 0,51%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
bet
medlife
sanofi
stoxx europe 600
actiuni