Bursa de la Shanghai a scăzut cu 5,5%, cel mai mare declin din 18 august

Bursa de la Shanghai a scăzut cu 5,5%, cel mai mare declin din 18 august
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 nov 2015

Implicarea unei alte mari firme de brokeraj din China într-o anchetă a autorităților financiare referitoare la posibile nereguli pe piața de capital a dus vineri la scăderea cu 5,5% a bursei de la Shangai, cel mai mare declin zilnic înregistrat din data de 18 august, când acțiunile chineze s-au depreciat cu peste 6%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Scăderea de vineri a anulat cea mai mare parte a câștigurilor înregistrate pe parcursul ultimei luni. Aflat la 3436,30 puncte, indicele Shanghai Composite rămâne pe plus cu 1,6% față de închiderea din 27 octombrie și s-a apreciat cu 14% comparativ cu minimul anului atins în luna august, însă se află pe minus cu 38% raportat la nivelul maxim de 5166,35 puncte consemnat pe 12 iunie, scrie MarketWatch.

Haitong Securities, a patra mare firmă de brokeraj din China, este investigată de autoritățile chineze privind posibile încălcări ale reglementărilor din piața de capital, potrivit unor surse familiare cu situația, citate de Reuters. Ancheta demarată în vară viza până în prezent Citic Securities și Guosen Securities, aflate pe primul și, respectiv, al treilea loc în clasamentul brokerilor din China.

China a intensificat controalele la companiile de brokeraj ca urmare a turbulențelor din vară de pe piața de capital.

Joi, Citic Securities a anunțat că va coopera cu autoritățile de reglementare, în timp ce Guosen Securities a anunțat oficial că este suspectată de operațiuni ilegale pe bursă.

Acțiunile Citic și Guosen au scăzut vineri cu câte 10% pe bursa de la Shanghai, limita maximă admisă într-o zi de tranzacționare de operatorul bursei.

"Investitorii sunt îngrijorați cu privire la următoarea companie vizată de autorități. Până acum, știm doar că Citic și Guosen au primit notificări că sunt investigate, însă nimeni nu știe ce au făcut exact. Din cauza informațiilor limitate, investitorii nu pot evalua impactul potențial, astfel că unii dintre ei ar putea să își reducă expunerile și să intre în expectativă", a spus pentru MarketWatch Wong Chi-man, șeful departamentului de cercetare la firma de brokeraj China Galaxy International Securities.

Indicele Nikkei al bursei din Japonia a scăzut cu 0,3%, în timp ce bursa de la Seul a coborât cu 0,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
shanghai
china
declin