Bursa se depreciază cu jumătate de procent, pe fondul unei retrageri a volumelor. Tranzacție de 30 milioane lei cu acțiuni SIF Oltenia

Bursa se depreciază cu jumătate de procent, pe fondul unei retrageri a volumelor. Tranzacție de 30 milioane lei cu acțiuni SIF Oltenia

Sursa foto: Naiauss | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 feb 2022

Într-o ședință în care titlurile cu profil financiar au reprezentat 3 sferturi din activitata de tranzacționare, tendința a fost negativă la nivelul indicilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractelor futures pe indicii americani au oscilat neconcludemnt în cea mai mare parte a zilei pe piețele financiare internaționale, raliul antrenat de aparenta detensionare a climatului geopolitic trădând o slăbiciune înainte ca indicele S&P500 de la New York Stock Exchange să fi atins nivelul de 4.500 de puncte.

Prudența i-a dominat și pe investitorii activi la Bursa de Valori București, iar aceasta s-a văzut prin închiderile divergente ale celor mai tranzacționate acțiuni și prin lichiditatea redusă de pe segmentul regular.

CONFIRMARE BCR Pensii - prima companie din România autorizată ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale Pilon IV CITEȘTE ȘI CONFIRMARE BCR Pensii - prima companie din România autorizată ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale Pilon IV

De fapt, interesul a fost într-atât de redus încât, cu transferuri de 3,86 milioane lei, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au fost cele mai lichide dintr-o sesiune în care cotația s-a retras cu 1,18%, până la prețul de 20,95 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a staționat la prețul de 2,7150 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,15 milioane lei.

Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 53,67 milioane lei (10,86 milioane euro), însă ajutat de tranzacții speciale în piața deal în valoare de 30,28 milioane lei realizate pe titlurile SIF Oltenia (SIF5). Acestea au mai făcut obiectul schimbului unor pachete mari, iar SIF Banat Crișana (SIF1) a anunțat că împreună cu SIF Muntenia (SIF4) dețin concertat 8,58% din titlurile SIF-ului cu sediul la Craiova și unde în octombrie 2020 au reușit – ca cei mai coagulați acționari – să-l debarce după un sfert de veac pe fostul președinte Tudor Ciurezu.

ROCA Investments vine la bursă cu obligațiuni de până la 10 milioane euro CITEȘTE ȘI ROCA Investments vine la bursă cu obligațiuni de până la 10 milioane euro

Tabloul general a fost unul în nuanțe de „roșu”: -0,48% pentru indicele compozit BET-XT, -0,67% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 51.329,98 puncte și -0,48% pentru indicele energetic BET-NG și indicele reprezentativ BET, ultimul la nivelul de 13.321,69 puncte, având o evoluție neconcludentă în jurul mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa se depreciază cu jumătate de procent, pe fondul unei retrageri a volumelor. Tranzacție de 30 milioane lei cu acțiuni SIF Oltenia

În linia negativă a pieței a fost titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au suferit un recul de 0,96%, până la prețul de 2,0700 lei/acțiune, pe o activitate de 2,24 milioane lei, dar și alte 3 simboluri care au depășit un reper al transferurilor de 1 milion de lei: -0,88%, până la prețul de 22,40 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M), -1,30%, până la prețul de 45,40 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), și -0,11%, până la prețul de 0,4685 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP).

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au câștigat 0,20%, până la prețul de 1,0020 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,96 milioane lei, însă însă la debut au atins și un maxim intraday de 1,0380 lei/acțiune. Cea mai lichidă acțiune din piața AeRO, cu schimburi însumând 1,13 milioane lei, a fost cea a AROBS Transilvania (AROBS). Cotația a avansat cu 0,22%, până la prețul de 2,2800 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
nuclearelectrica
teraplast