Bursa, ședință de revenire, condusă de acțiunile bancare

Bursa, ședință de revenire, condusă de acțiunile bancare

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 iun 2018

Într-o zi în care peste o treime din rulajul pieței de acțiuni  a fost asigurat de acțiunile Băncii Transilvania și BRD Groupe Société Générale, indicii principali au câștigat 0,63%, după tendința negativă din ultimele sesiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa a trecut ieri sub minimele de la sfârșitul lunii mai, însă investitorii nu au avut senzația ruperii unor parametric tehnici și nu au precipitat vânzări. Piața a fost mai degrabă calmă, iar declinul s-a atenuat, chiar dacă prețul a fost o subțiere a volumelor.

Acesta a fost contextul care a pemis astăzi o ședință de revenire. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,43%, deși în Europa tendința a fost de depreciere, cu închideri negative la nivelul principalilor indici: -0,93% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,08% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,97% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,39% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -2,08% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,0,92% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,01% pentru indicele PX de la Praga.

Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor CITEȘTE ȘI Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor

În pofida unui climat nesigur la nivel extern, la București piața a avut un ricoșeu pozitiv susținut exact de principalele 2 acțiuni bancare, care sunt preferate de investitorii instituționali nerezidenți întrucât dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 1,71%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 8,21 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 1,57%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune, similar cu ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, pe transferuri de 4,56 milioane lei.

Acțiunile bancare au tras în sus indicele reprezentativ BET, care a urcat cu 0,63%, până la nivelul de 7.990,67 de puncte. Cotația a trecut peste reperul minimului din mai, dar s-a oprit pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), cea care definește tendința pe termen scurt, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa, ședință de revenire, condusă de acțiunile bancare

Într-o zi fără transferuri speciale în piața deal și cu o activitate de tranzacționare în pieței de acțiuni de 33,38 milioane lei (7,17 milioane euro), al 3-lea rulaj al zilei, de 4,21 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au avansat cu 0,27%, până la prețul de 36,60 lei/acțiune.

Pe același segment energetic, al cărui indice BET-NG s-a apreciat cu 0,36%, titlurile Trangaz (TGN) și-au continuat parcursul descendent după ajustarea ex-dividend de ieri, cu un declin de 1,79%, până la prețul de 330,00 lei/acțiune, dar intraday cotația a coborât chiar și sub acest reper. Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,29%, până la prețul de 0,3130 lei/acțiune, pe transferuri de 2,40 milioane lei.

Tranzacții peste media obișnuită pe acțiunile MedLife, Digi și Alro

Indicele financiar BET-FI a avansat cu 0,14%, până la nivelul de 37.650,74 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,11%, până la prețul de 0,8830 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,87 milioane lei.

Interes a existat și pentru titluri de obicei caracterizate de o lichiditate mai mică. 2 dintre cei mai noi emitenți de la cota BVB au consemnat deprecieri, pe volume sporite. Astfel, titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M) au coborât cu 1,61%, până la prețul de 30,50 lei/acțiune, pe transferuri de 1,86 milioane lei, iar titlurile Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 1,56%, pe volume echivalente cu 1,80 milioane lei, până la prețul de 31,50 lei/acțiune, care este situat cu 21,25% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată în luna mai a anului trecut.

O activitate de tranzacționare sporită a fost și pe acțiunile Alro Slatina (ALR), în contextul în care emitentul a anunțat că acționarii majoritari Vimetco și Conef au inițiat pentru perioada 2-16 iulie o ofertă de publică pentru vânzarea a 53,77% din acțiunile producătorului de aluminiu. Titlurile Alro au crescut cu 2,17%, până la prețul de 4,24 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,54 milioane lei, după ce în sesiunea precedent explodaseră în limita plafonului de creștere de 15% admis de sistemul bursei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bursa
fondul proprietatea
omv petrom
medlife
digi
alro
romgaz