Bursa, un nou pas în mișcarea de revenire. Tranzacții de 20 milioane lei cu acțiuni Fondul Proprietatea

Bursa, un nou pas în mișcarea de revenire. Tranzacții de 20 milioane lei cu acțiuni Fondul Proprietatea

Sursa foto: Sureeporn Teerasatean / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 mar 2019

Indicele principal BET și-a consolidat poziția de avanpost, cu o nouă ședință în care a închis peste reperul de 8.000 de puncte. Cu toate acestea, închiderile au fost divergente la nivelul celor mai tranzacționate acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziua se anunța incandenscentă pe acțiunile Băncii Transilvania după ce instituția de credit a publicat în seara precedentă convocatorul care indica o remunerație a acționarilor aproape egală cu întreg profitul net de 1,22 miliarde lei obținut în 2018. Interes a existat. Titlurile Băncii Transilvania au urcat cu 0,71%, până la prețul de 2,1300 lei/acțiune, pe transferuri de 7,23 milioane lei, iar pe parcurs a fost atins chiar și un maxim intraday de 2,1550 lei/acțiune, care reprezintă cea mai ridicată valoare de tranzacționare a titlurilor instituției de credit de la promovarea așa-numitei „taxe pe lăcomie” care include și o taxă pe activele bancare.

Neașteptat, volumele s-au realizat pe alt emitent. Nu mai puțin de 44,75% din rulajul de 45,85 milioane lei (9,64 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de schimburile în valoare de 20,51 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 1,12%, până la prețul de 0,9040 lei/acțiune. Este prima trecere peste reperul de 0,9000 lei/acțiune a acestor titluri de la precipitarea căderii bursiere la sfârșitul anului trecut.

SIF Banat Crișana propune 2 variante de distribuire a profitului: dividende cu randament de 2% sau răscumpărări de toți banii CITEȘTE ȘI SIF Banat Crișana propune 2 variante de distribuire a profitului: dividende cu randament de 2% sau răscumpărări de toți banii

Cât de departe a mers mișcarea de revenire deja se vede la nivelul indicilor. Indicele financiar BET-FI, în structura căruia Fondul Proprietatea este cel mai important emitent, s-a apreciat cu 0,35%, până la nivelul de 35.887,60 de puncte, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,33%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,36%, până la nivelul de 8.047,89 de puncte.

Sub aspect tehnic, indicele titlurilor blue-chip a depășit media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și este foarte aproape de testarea retragerii Fibonacci de 61,8% a întregului impuls descendent de la finalul anului 2018.

Bursa, un nou pas în mișcarea de revenire. Tranzacții de 20 milioane lei cu acțiuni Fondul Proprietatea

Motorul este intern, iar investitorii își fac curaj că taxa pe activele bancare va fi drastic revizuită. Declarația ministrului Finanțelor Publice Eugen Teodorovici că vrea să transforme „taxa pe lăcomie” în „stimulent pentru hărnicie” a adus vânt favorabil pentru sectorul bancar de la bursă alături de repartizările generoase de câștiguri ale principalelor bănci listate.

Discuții ale Profit.ro cu investitori și brokeri indică faptul că taxa ar putea fi foarte jos. La un nivel de 0,4% pe an și prin exceptarea unor categorii de active bancare precum titlurile de stat, creditele pentru Prima Casă sau împrumuturi garantate pentru IMM-uri, nu este exclus ca aceasta să ajungă la 0,1% din totalul activelor. Impactul asupra profitabilității ar fi o reducere de 7-8% a profiturilor nete ale băncilor, așa cum acestea au fost în 2018, spun unele calcule.

Astăzi, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,38%, până la prețul de 12,82 lei/acțiune, pe transferuri de 3,08 milioane lei.

3 categorii de dividende de la Conpet. Distribuția agregată aduce acționarilor un randament net de peste 9% CITEȘTE ȘI 3 categorii de dividende de la Conpet. Distribuția agregată aduce acționarilor un randament net de peste 9%

Bursa românească și-a continuat urcușul chiar în pofida unui vânt neconcludent din piețele financiare internaționale. Astăzi, indicii bursieri europeni au avut închideri divergente: -0,15% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,88% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,07% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,46% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,31% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,02% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,47% pentru indicele PX de la Praga.

Mai degrabă susținere vine dinspre piața petrolului în care astăzi la Londra cotația țițeiului de tip Brent s-a menținut peste reperul de 68 dolari/baril, în zona maximelor ultimelor 4 luni.

La BVB, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, cea a OMV Petrom (SNP), au staționat la prețul de 0,3675 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,48 milioane lei. Având o pondere importantă în structura indicelui sectorial BET-NG, acesta a fost tras în jos și a subperfomat pieței, cu un avans de 0,15%.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,48%, până la prețul de 31,25 lei/acțiune, pe tranzacții cu 2,29 milioane lei, iar titlurile Transelectrica (TEL) au staționat la prețul de 20,75 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,74 milioane lei.

Publicarea convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Nuclearelectrica (SNN), în care există propunerea distribuirii sumei de 378,91 milioane lei sub formă de dividende, a fost de natură să ridice titlurile operatorului centralei nucleare-electrice de la Cernavodă. Cotația a urcat cu 1,56%, până la prețul de 9,7400 lei/acțiune, pe o activitate de tranzacționare de 1,40 milioane lei. La acest nivel, dividendul brut de 1,25670615 lei/acțiune conferă acționarilor un randament net de 12,26%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica