Fondul de pensii Aegon de la Pilonul II – finanțări către stat de aproape 5,5 miliarde lei

Fondul de pensii Aegon de la Pilonul II – finanțări către stat de aproape 5,5 miliarde lei

Sursa foto: John Leaver / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 apr 2021

Fondul de pensii Vital cu contribuții obligatorii administrat de Aegon avea la sfârșitul anului trecut peste 73% din active în titluri de stat, însă în al 2-lea semestru și-a mărit cu aproape 200 milioane lei și plasamentele în acțiuni, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Administratorii de la Aegon care au aproximativ 960.000 de contributori la fondul de pensii de la Pilonul II, și-au canalizat cea mai mare parte a resurselor atrase către investițiile în titluri de stat, care au crescut în ultimul trimestru al anului trecut cu 8,07%, la 5,49 miliarde lei, de la 5,08 miliarde lei. Plasamentele în cele 36 de emisiuni ale Ministerului Finanțelor Publice care s-au strâns în portofoliul fondului Vital al Aegon reprezintau la finalul anului 2020 nu mai puțin de 73,21% din totalul activului.

În urma achizițiilor noi, depozitele și conturile curente ale fondului, deschise în covârșitoare majoritate BRD Groupe Société Générale, au scăzut de 3 ori și jumătate, la 48,80 miliane lei, de la 166,30 milioane lei.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Societatea a mărit expunerea fondului și pe segmentul acțiuni. Plasamentele se ridică la 1,44 miliarde lei și reprezintă 19,25% din activ, în contextul în care la jumătatea anului acest tip de investiții însuma 1,24 miliarde lei. Numele din portofoliu au rămas aceleași, destinația predilectă fiind titlurile de la cota Bursei de Valori București.

Cea mai mare investiție, de 238,05 milioane lei, este în Fondul Proprietatea (FP), aceasta fiind urmată de cea de 205,27 milioane lei în titlurile Băncii Transilvania (TLV). Plasamentele în cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), se ridică la 128,69 milioane lei. Pe segmentul energetic, fondul administrat Aegon cu contribuții obligatorii are, de asemenea, investiții importante: 187,98 milioane lei în OMV Petrom (SNP), 107,06 milioane lei în Romgaz Mediaș (SNG), 82,35 milioane lei în Nuclearelectrica (SNN), 73,85 milioane lei în Electrica (EL), 58,29 milioane lei în Transgaz (TGN) și 39,34 milioane lei în Transelectrica (TEL).

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

În sectorul SIF cele mai importante investiții ale fondului Vital sunt în SIF Moldova (SIF2) – 38,18 milioane lei, în SIF Oltenia (SIF5) – 31,33 milioane lei și în SIF Banat Crișana (SIF1) – 17,06 milioane lei. Deținere relevante are la Digi Communications (DIGI), de 51,07 milioane lei, însă fondul și-a înjumătățit expunerea pe MedLife (M), la 6,21 milioane lei.

Participații mai mici de 13 milioane lei mai consemnăm la Bursa de Valori București (BVB), Compa Sibiu (CMP), Conpet Ploiești (COTE), TeraPlast Bistrița (TRP), SIF Transilvania (SIF3) și SIF Muntenia (SIF4).

ULTIMA ORĂ DOCUMENT UiPath a publicat prospectul în vederea listării pe bursa de la New York CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT UiPath a publicat prospectul în vederea listării pe bursa de la New York

Cei de la Aegon au realizat investiții importante ca procentaj și pe bursele dezvoltate. Cel mai mare plasament, de 25,01 milioane lei este în acțiunile companiei olandeze Phillips. În Deutsche Post, Aegon a investit 19,64 milioane lei, în Siemens 19,45 milioane lei, în United Internet 10,90 milioane lei, numărul deținerilor pe Bursa de la Frankfurt urcând la 5 simboluri prin Covestro și Commerzbank unde valoarea participațiilor este mai mică.

În Franța, fondul de pensii Vital are investiții în echivalent 17,70 milioane lei în compania financiară Richemont și de 13,30 milioane lei în asiguratorul Axa. Plasamente apropiate de reperul de 2 milioane lei cei de la Aegon mai au în 2 companii poloneze: Netia și PKO Bank.

Acțiunile retailerilor de modă europeni scad abrupt, pe fondul unui boicot în China CITEȘTE ȘI Acțiunile retailerilor de modă europeni scad abrupt, pe fondul unui boicot în China

Piețele externe au fost căutate de administratorii fondului de pensii și pentru achizițiile de obligațiuni corporative, în portofoliu fiind incluse intrumente emise de Citigroup, Erste, Goldman Sachs, JP Morgan Chase & Co., Leaseplan Corporation și Raiffeisen. Valoarea acestora era la finele anului trecut de 319,16 milioane lei

Suma de 65,34 milioane lei, echivalent cu 0,87% din total activ, este reprezentată de plasamentele în obligațiuni ale unor instituții de credit internaționale, respectiv International Investment Bank și divizia IFC a Băncii Mondiale. Pe segmentul obligațiunilor muncipale investițiile fondului de pensii de la Pilonul II al Aegon se situează la 14,45 milioane lei, covârșitor debalansate către un plasament de 12,36 milioane lei în titluri emise de Primăria Municipiului București, celelalte participații reziduale fiind pentru obligațiuni ale municipalităților din Iași, Alba Iulia, Bacău și Timișoara.

Fondul are expunere la evoluția piețelor bursiere lcală și internaționale prin investiții de 85,94 milioane lei în alte organisme de plasament colectiv, reprezentând 1,14% din totalul activului. Este vorba de unități de fond de tip ETF care replică structura unor indici de piețe emergente și ai celor mai lichide acțiuni europene, dar și investiții în unități ale administratorilor locali BT Asset Management și Erste AM.

viewscnt
Afla mai multe despre
aegon
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
titluri de stat
brd
omv petrom