Investitorii de pe bursă au uitat imediat de Tudose

Investitorii de pe bursă au uitat imediat de Tudose
scris 16 ian 2018

Căderea guvernului Mihai Tudose a imprimat puține mișcări pe bursă. Investitorii activi la BVB nu au reacționat negativ, indicii principali pierzând numai aproximativ un sfert de procent.

Încă o dată bursa românească a arătat robustețe la turbulențele politice, cotațiile acțiunilor de la BVB rezistând mai bine decât piața valutară unde cursul de schimb a depășit nivelul de 4,66 lei pentru un euro pe fondul știrii demisiei premierului Mihai Tudose. Căderea guvernului a fost digerată, însă, bine de investitorii de pe bursă.

Cea mai mare parte a șocului a fost consemnat la debut, când indicii principali pierdeau cu puțin peste 0,80%, iar cele mai lichide titluri, cele ale Băncii Transilvania (TLV) sufereau un recul de 1,53%. Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, observa că nu este vorba de un șoc pentru bursă. „E ușoară scăderea. Nu e ceva îngrijorător”, a declarat acesta după pentru Profit.ro, după prima oră de tranzacționare. Tendința de depreciere s-a estompat încă din primele minute de tranzacționare, pentru ca după orele prânzului tendința de revenire să se accelereze, așa cum se vede pe graficul intraday atașat.

Investitorii de pe bursă au uitat imediat de Tudose

Faptul că președintele Klaus Iohannis a declarat că vrea o rezoluționare cât mai rapidă a crizei guvernamentale a contribuit la relaxarea pieței. La final, indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 8.233,13 puncte, cu 0,26% sub referință, aceeași dinamică având-o și indicele compozit BET Plus.

Cotațiile de la BVB au mai beneficiat și de tendința favorabilă pentru activele de risc. Cu excepția indicelui FTSE100 de la Londra care a suferit un recul de 0,17%, în rest, bursele europene au înregistrat aprecieri pe linie: : +0,28% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,07% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,35% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,91% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,27% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,53% pentru indicele PX de la Praga.

Banca Transilvania, aproape o treime din rulajul de pe bursă, în ziua în care a anunțat o achiziție în Republica Moldova

Știrile din mediul politic nu au agitat apele, ci mai degrabă au îndemnat investitorii la circumspecție. Nu au fost luate poziții decisive, iar acest lucru s-a răsfrânt și asupra lichidității pieței. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 36,89 milioane lei (7,91 milioane euro), asigurat în proporție de 28,44% de activitatea de tranzacționare cu acțiunile Băncii Transilvania.

Astfel, în piața reglementată schimburile cu titlurile Băncii Transilvania s-au ridicat la 8,06 milioane lei, iar în piața deal pe acest emitent s-a realizat singura tranzacție specială a zilei, la prețul de 2,2850 lei/acțiune, cu 0,44% sub referință, ceea ce a ridicat valoarea acesteia la 2,42 milioane lei. Pe segmentul regular, titlurile au coborât cu 0,65%, până la prețul de 2,2800 lei/acțiune.

Unde va închide indicele BET de la BVB anul 2018? Răspunsurile profesioniștilor pieței la întrebarea Profit.ro CITEȘTE ȘI Unde va închide indicele BET de la BVB anul 2018? Răspunsurile profesioniștilor pieței la întrebarea Profit.ro

Astăzi emitentul a anunțat că a finalizat achiziția a 39% din acțiunile Victoriabank, a 3-a instituție de credit din sistemul bancar al Republicii Moldova. Banca Transilvania ar urma să aibă nevoie de cash nou pentru a derula o ofertă obligatorie de preluare împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cele 2 entități controlând 2 treimi din capital social al Victoriabank.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 1,02%, până la prețul de 13,56 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi depășind numai cu puțin 1 milion de lei.

Acțiunile Nuclearelectrica, în zona unor maxime locale

Al 2-lea rulaj al zilei, de 7,91 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au urcat cu 0,52%, până la prețul de 7,76 lei/acțiune, consolidându-se în zona maximelor locale din anul 2017. Acestea au supraperformat sectorului energetic, al cărui indice BET-NG a închis cu 0,02% peste referință. Tot din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,30%, până la prețul de 33,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,92 milioane lei.

Interesul a fost ceva mai redus pe titlurile fondurilor închise la o zi după ce investitorii au aflat integral rezultatele preliminare din 2017. Cei 6 emitenți din componența indicelui BET-FI – care astăzi s-a apreciat cu 0,40%, până la nivelul de 42.105,48 puncte – au raportat profituri agregate de 1,70 miliarde lei.

Nou maxim post-criză pentru acțiunile SIF Oltenia

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au corectat astăzi, cu 0,22%, până la prețul de 0,9140 lei/acțiune, pe tranzacții în valoare de 3,23 milioane lei. Emitentul demarează joi o ofertă publică de răscumpărare pentru 1,20 miliarde acțiuni proprii care se va derula la prețul de 0,9350 lei/acțiune, cu 2,30% peste nivelul închiderii de astăzi de la BVB.

Creșterea a fost susținută de titlurile SIF. Cel mai lichid dintre acestea a fost astăzi, SIF Oltenia (SIF5), a însumat transferuri de 2,86 milioane lei. Cotația a urcat cu 1,27% pe un nou maxim post-criză de 2,4000 lei/acțiune, tendința ascendentă accelerându-se în ultimele luni, așa cum se vede pe graficul atașat.

Investitorii de pe bursă au uitat imediat de Tudose

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
marcel murgoci
estinvest
bvb
bursa
nuclearelectrica
romgaz
brd