Profitul net al Transgaz s-a înjumătățit în pofida majorării cu 18% a cantității de gaze transportate

Profitul net al Transgaz s-a înjumătățit în pofida majorării cu 18% a cantității de gaze transportate
scris 12 nov 2021

Operatorul de transport gaze Transgaz și-a înjumătățit profitul net pe primele 9 luni ale anului, la 105,5 milioane lei de la 203,3 milioane lei în perioada similară a anului trecut, în pofida unei cantități mai mare de gaze transportate, ca urmare a scăderii veniturilor din exploatare cu 5% și majorării cheltuielilor cu 9%. Tarifele, veniturile din rezervarea de capacitate și cele din transportul internațional au scăzut comparativ cu cele din 2020.

Cea mai mare scădere este cea a veniturilor obținute din rezervarea de capacitate mai mici cu 85 milioane lei cauzate de tarifului de transport volumetric mai mic cu 0,05 lei/MWh, cu o influență negativă de 5,5 milioane lei și a veniturilor din prima de licitație mai mici cu 146 milioane lei, ca urmare a licitațiilor de rezervare de capacitate desfășurate pe punctele de interconectare. Veniturile din prima de licitație înregistrate la 30 septembrie 2020 au fost de 159 milioane lei iar la 30 septembrie 2021 de 13 milioane lei.

Și asta în condițiile iunei capacității rezervate mai mare cu 12,1 TWh, cu influență pozitivă de 25,2 milioane lei, și unui tarif de rezervare a capacității mai mare cu 0,054 lei/MWh, cu influență pozitivă de 15 milioane lei. Și veniturile din depășire de capacitate mai mari cu 20.711 mii lei.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Și veniturile din transportul internațional al gazelor naturale și asimilate au fost mai mici cu 25 milioane lei. Conform Acordului de încetare a Contractului istoric dintre SNTGN Transgaz SA și GPE, plata sumelor rămase de achitat se face eșalonat pe o perioadă de maxim trei ani.

Alte venituri din exploatare mai mari cu 38 milioane lei, în principal pe seama înregistrării la venituri a fondurilor nerambursabile încasate pentru finanțarea proiectelor majore de investiții ca urmare a finalizării și punerii in funcțiune a acestora, în valoare de 28,5 milioane lei .

Singurele venituri superioare celor de anul trecut au fost cele obținute din componenta volumetrică au mai mari cu 20,5 milioane lei ca urmare a cantității de gaze transportate mai mare cu 18% (sau 17,2 TWh, cu o influență pozitivă de 26.020 mii lei, influență contrabalansată de un tarif de transport volumetric mai mic cu 0,05 lei/MWh, cu o influență negativă de 5.561 mii lei.

Transgaz pune scăderea tarifelor pe seama Autorității Naționale de Regleentare în Domeniul Energiei (ANRE), care “impune creșterea cu 5% anual a proporției în care venitul aprobat se recuperează prin aplicarea tarifului pentru rezervare de capacitate, până la nivelul de 85% și respectiv scăderea proporției în care venitul aprobat se recuperează prin aplicarea tarifului volumetric. În anul gazier 2019-2020 componenta variabilă a venitului total care stă la baza tarifelor volumetrice reprezenta 25% din venitul total în timp ce în anul gazier 2020-2021 a scăzut la 20% din venitul total”.

Cheltuielile de ezploatare ale Transgaz s-au majorat cu 9%, cu 73 milioane lei în principal ca urmare a creșterii cheltuielilor cu personalul (31 milioane lei), a cheltuieli cu amortizarea (74,8 milioane lei) lei pe seama finalizării și punerii în funcțiune a proiectelor majore de investiții și a creșterii ajustărilor cu deprecierea activelor curente cu 45 milioane lei.

Volumul creanțelor restante a fost de 557,5 milioane lei, cu 93,3 milioane lei mai mare față de 31 decembrie 2020, creștere determinată în principal de creșterea soldurilor restante înregistrate de Electrocentrale Constanța (48,6 milioane lei) și North Chemical Complex SRL (28,5 milioane lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
rezultate
profit
trasgaz