ULTIMA ORĂ Puterea nu reușește în Senat să adopte ordonanța care permite înstrăinarea acțiunilor la companiile de stat

ULTIMA ORĂ Puterea nu reușește în Senat să adopte ordonanța care permite înstrăinarea acțiunilor la companiile de stat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 mar 2021

Senatorii actualei coaliții de guvernământ nu au reușit, luni, să adopte proiectul de lege privind aprobarea ordonanței de urgență prin care Guvernul Orban a modificat legea PSD care, timp de doi ani, interzice înstrăinarea participațiilor statului la companiile de stat. 

Urmărește-ne și pe Google News

Senatul este prima cameră care dezbate acest proiect, la solictarea de reexaminare a șefului statului, votul final urmând să aparțină Camerei Deputaților.

De ce este important: Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat anul trecut un proiect de lege care a impus interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a semnalat în premieră Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat în august de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT UiPath a publicat prospectul în vederea listării pe bursa de la New York CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT UiPath a publicat prospectul în vederea listării pe bursa de la New York

În septembrie, Guvernul Orban a adoptat însă o ordonanță de modificare astfel încât interdicția să vizeze doar "acțiunile", nu și alte tipuri de active. Această ordonanță este în vigoare și își produce efectele.

Parlamentul a decis, însă, tot anul trecut, să respingă amendarea legiiiar, după ce Curtea Constituțională a decis că respingerea respectă normele constituționale, președintele Iohannis a retrimis legea de respingere a ordonanței noului Parlament, constituit într-o nouă majoritate, pentru reexaminare. 

Guvernul a prelungit scutirea de la plata impozitului specific pentru HoReCa CITEȘTE ȘI Guvernul a prelungit scutirea de la plata impozitului specific pentru HoReCa

Senatorii au întocmit, recent, raport de adoptare a ordonanței, ca răspuns la solicitarea de reexaminare, dar luni majoritatea aflată la guvernare nu a reușit să întrunească majoritatea calficată, adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor aleși (respectiv 69 din 136), pentru a fi adoptat proiectul de lege organică pentru aprobarea ordonaței.

Votul a avut loc exclusiv electronic pe tablete, iar în urma rezultatului votului, liderul grupului PNL, Virgil Guran, a solicitat o ședință a liderilor grupurilor parlamentare, însă PSD a avertizat că nu va accepta o reluare a votului.

ULTIMA ORĂ Puterea nu reușește în Senat să adopte ordonanța care permite înstrăinarea acțiunilor la companiile de stat

După ședința liderilor, liderul grupului PNL, Virgil Guran, a arătat că proiectul nu a fost adoptat, iar votul pe tabletă va fi completat telefonic până când vor funcționa ”foarte bine” tabletele. 

În semn de protest, grupul PSD a anunțat că părăsește plenul Senatului, gest care a fost urmat de grupul AUR.

Conform procedurii de vot, cum nu a întrunit numpărul de voturi necesar adoptării, proiectul a fost propus pentru respingere, însă de această dată puterea a reușit să strângă numărul necesar de voturi pentru a vota împotriva respingerii proiectului. În acest scop, au fost sunați pentru a vota inclusiv senatorii care sunt miniștri, inclusiv premierul Cîțu.

Deși liderul de grup PNL, Virgil Guran, a arătat că proiectul va fi retrimis la comisii, pentru a fi reluat traseul legislativ, în schimb președinta Senatului, Anca Dragu, a anunțat că proiectul va fi supus votului Senatului într-o sesiune de plen viitoare.

EXCLUSIV Noul contract de muncă, pregătit pentru menajere, plimbători de câini, bucătari, șoferi, grădinari, întreținători de piscine: angajatorul va trebui să constituie garanții pentru contribuții și impozite CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul contract de muncă, pregătit pentru menajere, plimbători de câini, bucătari, șoferi, grădinari, întreținători de piscine: angajatorul va trebui să constituie garanții pentru contribuții și impozite

Săptămâna trecută, însă, Senatul a adoptat proiectul de lege care anulează interdicția de înstrăinare, pentru o perioadă de 2 ani, a participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. Proiectul fusese aprobat de Guvern la începutul lunii februarie, iar acum a fost transmis spre dezbatere și vot final deputaților.

Proiectul de lege adoptat elimină din lege articolele care prevăd interdicția de înstrăinare a participațiilor statului.

În lege este menținut astfel un singur articol, care prevede că statul român poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități economice în domenii precum producția și comercializarea de medicamente, industria constructoare de mașini, energie și exploatarea resurselor minerale, transport sau tehnologia informației.

Articolul respectiv nu obligă însă Guvernul în vreun fel și ar putea lipsi cu desăvârșire din legislație.

Platformele de streaming, taxate de Guvern pe fondul pandemiei și închiderii cinematografelor CITEȘTE ȘI Platformele de streaming, taxate de Guvern pe fondul pandemiei și închiderii cinematografelor

După cum a arătat Profit.ro, Executivul susține că prin abrogarea prevederilor menționate ”se vor evita atât, agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențiale situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social. În acest fel se poate asigura, prin atragerea de investitori privați fluidizarea activității economice, și se evită riscul falimentării sau scăderii drastice a unor capacități de producție a societăților, consecința cea mai gravă în acest caz fiind reprezentată atât de creșterea șomajului cât și de amânarea sau întârzierea implementării unor proiecte de investiții majore, cu impact social și economic de interes general”.

”Aici nu este vorba de înstrăinare a acțiunilor, e vorba de a atrage capital în România. Asta facem, capitalizăm aceste companii. Nu avem resursele la buget să capitalizăm toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investiții și pentru a se dezvolta”, a susținut, la rândul său, premierul Cîțu necesitatea abrogării interdicției de înstrăinare a participațiilor la companiile de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
participatii
stat
vanzare
instrainare
interzice
interdictie
proiect
lege
psd
parlament
iohannis
citu
guvern
reexamina
respingere