VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul BVB: Vrem să aducem mai mult real-estate pe bursă. Așteptăm reglementarea REIT-urilor

VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Directorul BVB: Vrem să aducem mai mult real-estate pe bursă. Așteptăm reglementarea REIT-urilor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 13 iun 2024

Bursa de Valori București (BVB) are nevoie de o oferă mai mare de active din sectorul imobiliar, iar reglementarea în Parlament a REIT-urilor (fonduri de investiții cu expunere pe piața imobiliară) ar face astfel de active disponibile pentru investitorii individuali, precum și pentru cei instituționali, a transmis Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori București, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a.

Profit.ro a prezentat anterior proiectul de lege privind REIT-urile, inclusiv din perspectiva facilităților gândite pentru acestea.

Urmărește-ne și pe Google News

Conferința este organizată cu sprijinul BCR, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera Group, TeraPlast, fiind trasmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Real Estate Investment Trusts (REIT-urile) funcționale la nivel mondial au o valoare totală apropiată de 3.000 de miliarde de euro. Acest tip de fonduri de investiții sunt reglementate în majoritatea statelor din Europa și din lume și beneficiază de diverse facilități fiscale.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Este un demers, am vrea să aducem mai mult real-estate (sector imobiliar, n.r.) în piață. Este un asset class (clasă de active, n.r.) care nu prea e ... avem doi dezvoltatori, dar reprezentarea real-estate trebuie să se întâmple și într-un alt mod, cu active care sunt operaționale, sunt uzufructate și să dăm acces prin piața de capital la un pool (fond, n.r.) de astfel de active într-un mod eficient și să replicăm ceea ce facem foarte mulți dintre noi, investiția directă în astfel de active pentru o chirie care dă un anumit yield (randament, n.r.). Sperăm să avem, mă refer aici la REIT-uri (fonduri de investiții cu expunere pe piața imobiliară, n.r.). Există un demers în cadrul Parlamentului de reglementare a acestor REIT-uri, sperăm să le avem reglementate și să avem acest asset class important disponibil atât pentru investitorii individuali cât și pentru investitorii instituționali, cum sunt fondurile de pensii", a declarat Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori București.

Scopul acestor societăți este de a facilita accesul persoanelor fizice și juridice la un portofoliu diversificat de proprietăți imobiliare. Aceste fonduri reunesc capitalul mai multor investitori pentru a achiziționa, dezvolta, deține și exploata active imobiliare generatoare de venituri, adică locuințe, birouri, spații comerciale, hale industriale sau hoteluri.

Ce prevede proiectul de lege

În proiect se precizează faptul că, pentru a beneficia de scutiri de impozite, o societate pentru investiții imobiliare trebuie să îndeplinească mai multe condiții simultan:

VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Director ASF anunță: Venim cu o mare ordonanță de urgență, vom bloca site-urile firmelor neautorizate CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Director ASF anunță: Venim cu o mare ordonanță de urgență, vom bloca site-urile firmelor neautorizate
  • să aibă sediul social în România;
  • să fie tranzacționată la Bursa de Valori București;
  • cel puțin 75% din totalul activelor sale să fie active imobiliare deținute în proprietate sau în titluri de participare ale societăților cu profil imobiliar în Uniunea Europeană;
  • cel puțin 75% din veniturile sale să provină din vânzarea sau exploatarea proprietăților imobiliare sau din dividende de la societăți cu profil imobiliar;
  • să distribuie cu titlu de dividende cel puțin 90% din profit;
  • să nu fie microîntreprindere.

Dacă răspunde acestor cerințe, societatea va beneficia de scutirea impozitului pe veniturile din vânzarea activelor imobiliare, pe veniturile din cedarea folosinței activelor imobiliare, pe veniturile din mentenanța și/sau managementul activelor imobiliare, pe veniturile din dividende de la societăți cu profil imobiliar, pe veniturile din vânzarea titlurilor de participare la societățile de profil imobiliar și pe dobânzile aferente împrumuturilor acordate societăților cu profil imobiliar. Cu alte cuvinte, impozitul pe venit va fi aplicat doar acționarilor acestor societăți sub forma impozitului pe dividendele încasate.

Societățile pentru investiții imobiliare vor putea investi, în limita a 25% din totalul activelor, și în depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni sau instrumente financiare derivate.

Un lucru interesant este că pe lângă investițiile imobiliare clasice pe care aceste societăți sunt obligate să le realizeze, ele pot investi și în lucrări de infrastructură rutieră, feroviară și/sau maritimă din România, precum drumuri, căi ferate, porturi, aeroporturi sau aerodromuri sau în active imobiliare utilizate în domeniul agricol sau al silviculturii în vederea producției de produse agricole sau exploatării domeniului silvic.

Acest aspect este strâns legat de faptul că prin această lege se permite și statului român să înființeze astfel de firme. Motivația inițiatorilor este că astfel se permite statului român să atragă surse de finanțare suplimentare de la investitori privați, pe lângă fondurile atrase de la diverse entități financiare europene, Uniunea Europeană și/sau bugetul de stat. În societățile pentru investiții imobiliare înființate de stat, entitatea publică trebuie să dețină cel puțin 25% din capitalul social al firmei, dar nu mai mult de 75% din acesta.

Încă de anul trecut, Bursa de Valori București și entități din piața de capital au promovat, pe lângă autoritățile de stat, un proiect care să creeze un regim fiscal stimulent pentru listarea fondurilor de investiții închise care au activ suport proprietăți imobiliare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
adrian tanase
reit
investitii
imobiliare