Piața muncii din SUA a încetinit în decembrie, însă șomajul redus și salariile mai mari cresc șansele ca Fed să majoreze dobânda în martie

Piața muncii din SUA a încetinit în decembrie, însă șomajul redus și salariile mai mari cresc șansele ca Fed să majoreze dobânda în martie
scris 5 ian 2018

Piața muncii din Statele Unite a avut, în decembrie, o evoluție mai slabă decât anticipau analiștii, economia americană reușind să creeze numai 148.000 de noi locuri de muncă. Analiștii intervievați de Reuters estimau că numărul de posturi va crește cu 190.000.

Evoluția este mult sub cea din luna noiembrie, când au fost înființate 252.000 de noi locuri de muncă, potrivit datelor revizuite. Evoluția foarte bună din noiembrie a fost influențată și de urgananele care au dus la desființarea temporară a unor posturi în septembrie și octombrie.

Pe de altă parte, salariul mediu orar a crescut luna trecută cu 0,3% față de noiembrie, ritmul anual de creștere fiind de 2,5%, arată datele Departamentului american al Muncii.

Rata șomajului s-a menținut la 4,1%, minimul ultimilor 17 ani.

Bursa japoneză a închis prima ședință din 2018 la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani CITEȘTE ȘI Bursa japoneză a închis prima ședință din 2018 la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani

Evoluția de pe piața americană a muncii a fost încetinită de retaileri, care au desființat 20.000 de posturi luna trecută. Cele mai bune evoluții au fost în sectorul sănătății și construcții, care au adăugat circa 30.000 de noi locuri de muncă fiecare.

“Este un pic dezamăgitor ca retailul să piardă 20.000 de locuri de muncă în cea mai aglomerată perioadă a anului. În rest, raportul mi s-a părut unul bun”, spune JJ Kinahan, director de strategie la TD Ameritrade, citat de CNBC.

În pofida încetinirii evoluției locurilor de muncă, analiștii anticipează că Rezerva Federală (Fed) va majora dobânda de referință în martie, pe fondul creșterii salariilor și șomajului foarte mic. Traderii consideră că probabilitatea ca Fed să decidă însăsprirea politicii monetare în martie este de 78%, procentul fiind mai mare decât înainte de publicarea raportului legat de piața muncii.

Potrivit analiștilor, rata șomajului ar putea scădea la 3,5% până la finele acestui an. Acest lucru ar stimula creșterea salariilor, reflectată într-o inflație peste estimări. În acest context, Fed ar putea majora dobânda cheie chiar și de 4 ori în acest an.

Pe parcursul anului 2017, economia SUA a creat, în total, 2,1 milioane de locuri de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
piata muncii
locuri munca
somaj
salarii
fed
dobanda