Prăbușirea Credit Suisse - analizată de Parlamentul Elveției

Prăbușirea Credit Suisse - analizată de Parlamentul Elveției
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2023

Parlamentul Elveției a anunțat cei 14 membri ai unei comisii speciale care va analiza prăbușirea Credit Suisse și salvarea ulterioară a acestuia, concepută de autoritățile elvețiene, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Numirile, decise de birourile camerelor inferioare și superioare ale Parlamentului elvețian, au marcat unul dintre pașii finali necesari pentru ca grupul să-și demareze ancheta, mandatul său exact urmând să fie de asemenea stabilit, scrie News.ro.

VIDEO Oana Ilaș, director general adjunct Banca Transilvania: Am observat în ultima perioadă un apetit mai scăzut al clienților de a se angaja în cumpărături de impuls, economisesc o proporție mai mare din ce câștigă CITEȘTE ȘI VIDEO Oana Ilaș, director general adjunct Banca Transilvania: Am observat în ultima perioadă un apetit mai scăzut al clienților de a se angaja în cumpărături de impuls, economisesc o proporție mai mare din ce câștigă

Este doar a cincea oară când o astfel de comisie este înființată în istoria modernă a Elveției, în urma deciziei a două subcomitete, de luna trecută, de a lansa o investigație mai profundă asupra modului în care guvernul, banca centrală elvețiană și autoritatea de reglementare a pieței financiare au acționat în perioada premergătoare salvarii de urgență a Credit Suisse.

În cadrul acordului de salvare, UBS, banca numărul unu din Elveția, a acceptat să preia Credit Suisse, marcând prima salvare a unei bănci globale de la criza financiară din 2008.

Guvernul a oferit băncilor garanții financiare de 109 de miliarde de franci elvețieni (120,32 de miliarde de dolari) pentru a facilita acordul, provocând un scandal larg în Elveția.

Comisia va fi prezidată de Isabelle Chassot, din partidul centrist Mitte, în timp ce alți doi membri ai partidului său vor participa și ei.

Partidul Popular Elvețian (UDC), de dreapta, și FDP, liberal, vor avea câte trei membri, social-democrații și Verzii câte doi membri, iar Partidul Liberal Verzilor câte un membru.

Parlamentul nu a spus când va începe activitatea comisiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
banca
ubs