Scandal bancar în Marea Britanie: Un CEO și-a dat demisia, iar BBC i-a cerut scuze lui Nigel Farage, un aliat al lui Donald Trump

Scandal bancar în Marea Britanie: Un CEO și-a dat demisia, iar BBC i-a cerut scuze lui Nigel Farage, un aliat al lui Donald Trump
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2023

Directorul general al băncii NatWest Group, Alison Rose, și-a dat demisia după o furtună media legată de închiderea contului bancar al proeminentului politician pro-Brexit Nigel Farage, de către banca soră Coutts, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rose a recunoscut marți că a discutat detaliile contului lui Farage cu un reporter al BBC și că a fost astfel sursa unei povești controversate pentru care postul național și-a cerut scuze, scrie News.ro.

DECIZIE Impozitare cu 1% a clădirilor mai scumpe de 500.000 de euro, Măsura ar urma să se aplice și în cazul deținerii mai multor locuințe. 200.000 posturi libere, restructurate - surse CITEȘTE ȘI DECIZIE Impozitare cu 1% a clădirilor mai scumpe de 500.000 de euro, Măsura ar urma să se aplice și în cazul deținerii mai multor locuințe. 200.000 posturi libere, restructurate - surse

Inițial, consiliul de administrație și-a reiterat sprijinul pentru ca ea să rămână în funcția de CEO, dar miercuri, la ora 2 a.m., ora Londrei, banca i-a anunțat plecarea imediată, de comun acord.

Într-o declarație, Rose a spus că a rămas ”imens de mândră de progresul pe care banca l-a făcut în sprijinirea oamenilor, familiilor și afacerilor din Regatul Unit și construirea bazelor unei creșteri durabile”.

Controversa

NatWest este deținută în proporție de 39% de statul britanic, în urma crizei din 2008, sporind interesul publicului pentru această saga bizară.

”În ciuda unei performanțe splendide, ca prima femeie care a preluat conducerea unei bănci din Marea Britanie, greșeala ei de a discuta detaliile sensibile ale clienților cu un jurnalist a rupt o încredere sacră pentru publicul britanic și decizia ei de a demisiona a fost singura cale viabilă”, a spus. Danni Hewson, șeful analizei financiare la AJ Bell.

”Ea va fi o pierdere, după ce a urcat în carieră și a susținut diversitatea și incluziunea în sector, cu un accent deosebit pe atragerea mai multor femei în serviciile financiare.

Anchetă la Harvard - favoruri acordate copiilor unor foști absolvenți CITEȘTE ȘI Anchetă la Harvard - favoruri acordate copiilor unor foști absolvenți

Dar NatWest nu este o bancă obișnuită, este încă deținută de către contribuabilii din Regatul Unit aproape patruzeci la sută, iar ramificațiile politice și de reglementare ale acestui episod se vor  răspândi probabil în lunile următoare.

Farage a fost informat luna trecută că Coutts, o bancă privată de ultimă generație și un administrator de avere care le cere clienților să dețină un minim de 1 milion de lire sterline (1,29 milioane de dolari) în investiții sau împrumuturi, sau 3 milioane de lire sterline în economii, intenționează să întrerupă relațiile cu el.

Ulterior, el a depus o cerere de acces la subiect pentru a obține un dosar pe care banca îl deținea cu privire la el, pe care l-a publicat apoi, susținând că arată că contul bancar este închis din cauza opiniilor sale politice.

Prim-ministrul Rishi Sunak și câțiva membri ai guvernului său conservator au emis declarații în care au condamnat banca și caracterizează desființarea contului lui Farage ca un afront la adresa libertății de exprimare.

Lui Farage i s-a oferit un cont alternativ la banca centrală NatWest, dar a refuzat.

GALERIE FOTO Galaxy Z Fold5 aduce îmbunătățiri puține și un preț mare CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Galaxy Z Fold5 aduce îmbunătățiri puține și un preț mare

Criticii săi susțin că, deși se fac referiri frecvente la profilul politic al lui Farage și opiniile sale controversate, motivele prezentate pentru a permite încetarea relației bancare au fost în primul rând comerciale și nu a fost ”debancarizat”, așa cum susține el.

Dosarul

Procesul-verbal al Comitetului pentru riscul reputațional al averii de la Coutts, din noiembrie 2022, afirmă că ipoteca lui Farage urma să expire în iulie 2023, moment în care, ”pe bază comercială”, nu ar urma să fie reînnoită și, prin urmare, a recomandat încetarea relației bancare.

Fără ipotecă, banca a indicat că valoarea contului Farage ar scădea sub criteriile sale comerciale.

Comitetul a recomandat încetarea relației în iulie, dar în acel moment a căutat să-l păstreze pe Farage ca client, excluzând orice ”puncte de aprindere” care ar putea prezenta ”un risc reputațional” suplimentar.

Coutts a spus că, la expirarea rambursărilor ipotecare ale lui Farage, acesta ”nu a avut interesul să-și reînnoiască ipoteca sau să ofere facilități bancare” și, prin urmare, a implementat ”un plan de ieșire” care a permis băncii să închidă contul lui Farage mai devreme în cazul unor noi situații controversate.

”Comitetul nu a considerat că o continuare a serviciilor bancare pentru NF [Nigel Farage] este compatibilă cu Coutts, având în vedere opiniile sale declarate public, care sunt în contradicție cu poziția noastră ca organizație incluzivă”, se adaugă procesul-verbal.

”Nu a fost o decizie politică, ci una centrată pe incluziune și Scop.”

O actualizare din 10 martie a acestui an a remarcat faptul că contul lui Farage ”a fost sub criteriile comerciale de ceva timp și, după revizuirea profilului public și a conexiunilor trecute ale lui Nigel, riscurile percepute pentru viitor s-au cântărit în raport cu beneficiul reținerii, a fost luată decizia de a nchide contul, la rambursarea unui credit ipotecar existent.”

Statutul de persoană expusă politic al lui Farage – conferit de băncile britanice personalităților publice de rang înalt care ar putea fi susceptibili de luare de mită – a fost retrogradat la ”risc mai scăzut”, deoarece ”nu mai este asociat cu niciun partid politic” de când a demisionat din funcția de lider al Partidului Brexit în 2021.

Isărescu: România este deasupra Greciei și la egalitate cu Portugalia și Ungaria la PIB/ cap de locuitor, dar creșterea nu este distribuită egal CITEȘTE ȘI Isărescu: România este deasupra Greciei și la egalitate cu Portugalia și Ungaria la PIB/ cap de locuitor, dar creșterea nu este distribuită egal

O parte din analiza clientului realizată de Coutts, inclusă în cele 40 de pagini de date personale, a evidențiat o serie de articole de știri alături de aparițiile și tweet-urile proprii ale lui Farage, a determinat că ”valorile” pe care le promovează nu se aliniază cu cele ale băncii.

”În special, având în vedere modul în care el afirmă (și monetizează) acele puncte de vedere - folosind în mod deliberat un limbaj extrem, plin de ură și emoționant (adesea cu o doză de dezinformare) - în cel mai bun caz, el este văzut ca xenofob și susținător al rasiștilor și în cel mai rău caz, el este văzut ca xenofob și rasist”, conform analizei.

”Este considerat de mulți un escroc și este în mod obișnuit (aproape constant) subiectul mediei adverse.”

Farage este un aliat de multă vreme al fostului președinte al SUA Donald Trump, susținător vocal al președintelui rus Vladimir Putin și o figură proeminentă a dreptei britanice, care a condus anterior Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) și Partidul Brexit.

Documentele menționează liste lungi de declarații și activități controversate, inclusiv filmările sale cu migranții care sosesc în barci prin Canalul Mânecii și referirea la sosirea cu bărci de migranți ca fiind ”o invazie”, precum și acuzarea lui pentru violența din orașul Leicester anul trecut asupra parlamentarilor, care ”a promovat multiculturalismul”.

Coutts a recunoscut că Farage ”rămâne în limitele legii în ceea ce privește discursul instigator la ură și, probabil, pe partea dreaptă ”a glorificării sau promovării unui comportament dăunător” (deși ar trebui să fim atenți la rolul pe care retorica ”imigranților ilegali/invaziei” îl joacă în contribuția la discriminare și în unele cazuri, violență împotriva migranților).”

Farage a declarat miercuri pentru Sky News că a fost ”șocat de vitriolul” conținut în acesta și solicită demisia întregului consiliu executiv al NatWest Group, împreună cu o revizuire a reglementării sectorului bancar din Marea Britanie.

Economistul și autoarea financiară britanică Frances Coppola, într-o postare pe blog de marți, a fost de acord că limbajul din evaluarea riscului băncii a fost ”în mare parte negativ și uneori posibil defăimător” și a spus că actualul CEO Rose a avut dreptate să-și ceară scuze direct lui Farage, înaintea plecării ei.

Cu toate acestea, Coppola a susținut că banca a avut ”absolut dreptate să efectueze o astfel de evaluare și pe deplin îndreptățită să ajungă la concluziile pe care le-a făcut”, evaluarea riscului Coutts remarcând că există ”un cost suplimentar legat de gestionarea conturilor persoanelor de profil înalt. precum NF.”

Tranzacția prin care Antonio Eram a vândut controlul Netopia către Innova Capital, în analiza Concurenței CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care Antonio Eram a vândut controlul Netopia către Innova Capital, în analiza Concurenței

”Evaluarea riscului și costului unui client este o judecată comercială. Și riscul reputațional este extrem de important pentru o bancă precum Coutts. Este absolut nerezonabil să argumentăm că nu ar fi trebuit să țină cont de – sau chiar să evalueze – riscul pentru ei de a face afaceri cu o persoană la fel de controversată precum Nigel Farage”, a argumentat Coppola.

”De ce ar trebui o bancă să accepte costul suplimentar pe care îl creați pentru ei dacă nu vă împrumutați de la ei și nu păstrați suficiente economii lichide la ei pentru a sprijini împrumuturile lor către alte persoane? Și de ce ar trebui să-ți țină contul deschis când nu îndeplinești criteriile publicate, având în vedere riscul reputațional și agravarea generală pe care o cauți?”

Autoritatea pentru Conduită Financiară a Marii Britanii a declarat miercuri că și-a exprimat îngrijorările către NatWest Group și Coutts cu privire la ”acuzațiile legate de închiderea conturilor și încălcarea confidențialității clienților, de când acestea au ieșit la lumină”, iar NatWest a lansat o analiză independentă a seriei de evenimente.

”Este vital ca evaluarea să dispună de resurse adecvate, iar cei care o efectuează să aibă acces la toate informațiile și oamenii necesare pentru a investiga ce sa întâmplat rapid și complet. Pe baza revizuirii și a oricăror măsuri luate de alte autorități, cum ar fi Serviciul Ombudsman financiar sau Comisarul de informații, cu privire la plângerile relevante, vom decide dacă sunt necesare măsuri suplimentare”, a spus FCA într-un comunicat.

După o întâlnire de miercuri dintre secretarul economic al Trezoreriei al Marii Britanii, Andrew Griffith, și șefii băncilor din Marea Britanie, Trezoreria Marii Britanii a reiterat într-o declarație ”poziția clară a guvernului cu privire la importanța libertății legale de exprimare”, adăugând că este „complet inacceptabilă” a închide contul unei persoane pentru exprimarea opiniilor sale politice.

”Băncilor li se va cere, de asemenea, să explice de ce închid un cont bancar, sporind transparența pentru clienți și ajutându-le eforturile de a anula deciziile. Vor exista excepții limitate de la aceste cerințe, de exemplu pentru a se asigura că comunicațiile bancare nu interferează cu investigațiile privind activitățile criminale.”, se arată în comunicat.

Indiferent de rezultatul cererilor lui Farage de demisii suplimentare și control de reglementare, sectorul bancar britanic a fost aruncat în centrul atenției și ar putea deveni încă un cartof politic fierbinte înainte de alegerile generale care vor avea loc anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
natwest group
alison rose
nigel farage