UBS, UniCredit și Nomura, amendate cu 371 milioane euro pentru formarea unui cartel pe piața obligațiunilor guvernamentele din UE

UBS, UniCredit și Nomura, amendate cu 371 milioane euro pentru formarea unui cartel pe piața obligațiunilor guvernamentele din UE
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 mai 2021

Șapte mari bănci de investiții, printre care Bank of America, Nomura, UBS și UniCredit, au încălcat normele UE antitrust prin formarea unui cartel pe piețele primare și secundare de obligațiuni guvernamentale europene, trei dintre acestea fiind amendate cu 371 milioane de euro în total.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O investigație a Comisiei Europene a stabilit că traderi de la Bank of America (SUA), Natixis (Franța), Nomura (Japonia), NatWest (fosta RBS, Marea Britanie), UBS (Elveția), UniCredit (Italia) și Portigon (fosta WestLB, Germania) au participat, între 2007 și 2011, la un cartel pe piețele primare și secundare de obligațiuni guvernamentale din UE, cu încălcarea legislației din domeniul concurenței.

Cartelul acționa, în principal, prin intermediul camerelor de chat găzduite de terminalele Bloomberg, traderii schimbând informații sensibile din punct de vedere comercial, legate de prețurile și volumele de obligațiuni oferite înaintea licitațiilor, precum și de prețurile afișate pentru clienți sau de prețurile din piață în general. Potrivit Comisiei, traderii discutau între ei și își actualizau informațiile referitoare la strategiile de ofertare înaintea licitațiilor pentru emisiunile de obligațiuni denominate în euro derulate de statele zonei euro, dar și în ceea ce privește parametrii de tranzacționare pe piața secundară de obligațiuni.

BCR vine pe bursă cu obligațiuni de 1 miliard de lei, record al unui emitent local. Corecție pe piața de acțiuni CITEȘTE ȘI BCR vine pe bursă cu obligațiuni de 1 miliard de lei, record al unui emitent local. Corecție pe piața de acțiuni

“Este inacceptabil că, în mijlocul crizei financiare, când multe instituții financiare au trebuit salvate prin finanțare publică, aceste bănci de investiții s-au înțeles între ele pe această piață, în detrimentrul statelor membre UE”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Nomura, UBS și UniCredit au fost amendate cu 371 milioane de euro în total pentru participarea la cartel. UBS a primit cea mai mare sancțiune, de 172,378 milioane de euro, urmată de Nomura (129,573 milioane euro) și UniCredit (69,442 milioane euro).

UBS a beneficiat de o reducere cu 45% a amenzii, pentru că a cooperat cu ancheta Comisiei.

NatWest (RBS) a dezvăluit cartelul și a beneficiat de imunitate deplină la stabilirea sancțiunilor, fiind scutită de o amendă totală de aproximativ 260 milioane de euro.

În cazul Portigon (WestLB), amenda, stabilită la 4,888 milioane de euro, a fost redusă la 0, deoarece amenzile sunt limitate la 10% din cifra de afaceri totală din ultimul an fiscal, iar banca nu a generat afaceri nete în perioada de referință.

Totodată, Bank of America și Natixis nu au putut fi amendate, deoarece au părăsit cartelul cu mai mult de 5 ani înainte de lansarea investigației Comisiei, termenul de prescripție fiind astfel depășit.

viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
unicredit
nomura
bank of america
rbs
amenda
comisia europeana
cartel obligatiuni
piata obligatiunilor guvernamentale
obligatiuni guvernamentale europene
ancheta