Împrumut de 555 de milioane de euro la Finanțe. Creștere consistentă a dobânzilor

Împrumut de 555 de milioane de euro la Finanțe. Creștere consistentă a dobânzilor
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 17 mai 2021

Ministerul de Finanțe a împrumutat 555 de milioane de euro printr-o emisiune de obligațiuni scadentă în 10 ani. Randamentele au crescut substanțial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Obligațiunile scadente în octombrie 2030 au atras oferte de 740 de milioane de lei de la investitori, față de un prospect de 500 de milioane de lei. Cererea s-a îmbunătățit față de licitația ratată de săptămâna trecută, când titlurile scadente în ianuarie 2028 au fost subscrise la o treime din prospect.

Randamentele au crescut, însă, și mai mult. Randamentul mediu de adjudecare de 3,28% este mai mare cu 26 de puncte de bază decât cel plătit la licitația din urmă cu o lună sau 2,68% în urmă cu două luni.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Dobânzile la titlurile pe termen lung au fost împinse în sus săptămâna trecută cu 25 de puncte de bază, după ce inflația peste așteptări din SUA a crescut aversiunea la risc pe piețele emergente. Banca Națională a României a crescut, de asemenea, prognoza de inflație, pe care o vede în acest an la 4,1%, adică vizibil deasupra țintei de maximum 3,5%, în principal pe fondul majorării prețurilor la energie și combustibili.

Necesarul de finanțare pentru acest an este de 131 de miliarde de lei, din care deficitul bugetar reprezintă circa 80 de miliarde de lei și restul este datorie ajunsă la scadență care trebuie refinanțată.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica