Visa: Românii folosesc din ce în ce mai mult cardul la cumpărături. Volumul plăților a crescut cu 20% în 2015

Visa: Românii folosesc din ce în ce mai mult cardul la cumpărături. Volumul plăților a crescut cu 20% în 2015
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 ian 2016

Românii cu carduri Visa în portofel încep să plătească din ce în ce mai mult cu cardul la comercianți, deși retragerile de la bancomate domină în continuare volumele tranzacțiilor, potrivit datelor pe România prezentate de Visa Europe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Românii au cheltuit, în anul fiscal 2015, 24 de miliarde de euro prin intermediul cardurilor Visa, companie care, alături de MasterCard, domină piața cardurilor la nivel local.

Retragerile de numerar reprezintă un volum de 80% din total, însă volumul sumelor plătite cu cardul anul trecut a crescut de două ori mai repede decât au crescut retragerile de numerar, după un avans de 22%, potrivit datelor companiei de carduri Visa Europe.

Numărul plăților la POS - point of sale - cu cardurile Visa a crescut cu 22%, de șase ori mai repede decât numărul retragerilor de numerar.

Peste jumătate din numărul tranzacțiilor cu cardul e reprezentat de plățile la comercianți, cu o valoare medie de aproximativ 33 de euro, în scădere ușoară față de anul trecut.

”Acest lucru e benefic, pentru că înseamnă că oamenii plătesc mai des cu cardul”, spune Cătălin Crețu, director regional pentru România, Croația, Malta și Slovenia al Visa Europe.

Clienții băncilor vor putea alege evaluatorul atunci când iau un credit CITEȘTE ȘI Clienții băncilor vor putea alege evaluatorul atunci când iau un credit

Dacă în anul fiscal 2014 54% dintre cei care dețineau un card nu au făcut o plată cu acesta în ultimul an, în 2015 procentajul a scăzut la 45%.

Cifra este încă ridicată, dar scade după campaniile de informare și premiere a deținătorilor de carduri, precum și a extinderii rețelei de acceptanți de carduri.

“Am reușit să creștem cu 20% numărul comercianților care acceptă plata cu cardul. Ne-am concentrat pe a activa comercianții pe a folosi POS-ul”, spune Crețu. Tranzacțiile cu cardul online au crescut cu 60% la comercianții locali, mult mai mult decât la comercianții externi.

Totodată, cardurile contactless, care permit plata unor sume mici fără utilizarea codului PIN, sunt din ce în ce mai des utilizate în România. Anul trecut, numărul acestor carduri a crescut de 50 de ori, însă oficialul Visa nu a dezvăluit numărul acestora. La nivelul pieței, Crețu spune că sunt două milioane de carduri contactless și 40.000 de POS de acest tip.

Visa are un portofoliu de 7,4 milioane de carduri, aproximativ jumătate din numărul total din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
visa
carduri de debir
plata cu cardul
carduri contactless