ANCOM solicită Executivului să abroge din OU 114 toate prevederile legate de sectorul telecom. Vicepreședintele Lovin: Fără prețuri de pornire, nu putem întocmi caietul de sarcini pentru licitația 5G. Altfel - blocaj

ANCOM solicită Executivului să abroge din OU 114 toate prevederile legate de sectorul telecom. Vicepreședintele Lovin: Fără prețuri de pornire, nu putem întocmi caietul de sarcini pentru licitația 5G. Altfel - blocaj
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 11 iun 2019

Guvernul ar trebui, până la finele acestei luni, să aborge toate prevederile legate de sectorul telecom din OUG 114/2018 pentru ca autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) să respecte calendarul privind derularea licitației 5G, a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte al instituției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

"Conform calendarului agreat cu operatorii de telecomunicații, ANCOM trebuie să prezinte în perioada următoare, spre consultare publică, caietul de sarcini al licitației pentru frecvențele destinate introducerii tehnologiei 5G. Autoritatea, care nu a avizat OUG 114/2018, a solicitat în repetate rânduri modificarea acestui act normativ. Credem că, pentru derularea în bune condiții a licitației 5G, Guvernul ar trebui să abroge toate prevederile legate de sectorul telecom din OUG 114/2018 și revenirea expresă la prevederile OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice. Dacă OUG 114/2018 rămâne neschimbată, prețurile pentru viitoarele licențe 5G vor fi de ordinul miliardelor de euro, situație care va conduce la un refuz aproape cert al operatorilor de a participa la procedura de atribuire. Orice întârziere va modifica calendarul agreat cu industria", a explicat Lovin.

El a mai spus că, la finele anului trecut, ANCOM a transmis Ministerului Finanțelor Publice, la solicitarea acestuia, că prețul minim al licențelor 5G ar trebui să pornească de la circa două miliarde de lei.

Și fostul premier Sorin Grindeanu, în prezent șeful ANCOM, a afirmat în aprilie că Executivul ar trebui să se abțină să "vină cu inovații" dacă vrea ca licitația pentru licențele de comunicații din generația a cincea (5G) să fie un succes.

"Voi fi direct și spun că nu trebuie să inventăm apa caldă. Licitațiile precedente, pentru licențele 3G și 4G, au mers bine pentru că a fost un dialog cu operatorii de telecomunicații. Dacă vom continua acest dialog, România își va pătra avantajele în industria comunicațiilor, respectiv de raportul bun calitate/preț și gama largă de servicii. Dacă încercăm să aducem inovații, în ghilimele, s-ar putea să nu facem bine. Până acum am avut un model de succes, bazat pe dialog, a se vedea rezultatele licitațiilor 3G și 4G. care au fost apreciate și în afara țării", a spus Grindeanu.

Avertisment ANCOM: Atenție la roaming involuntar! Ce să faci pentru a nu plăti mai mult CITEȘTE ȘI Avertisment ANCOM: Atenție la roaming involuntar! Ce să faci pentru a nu plăti mai mult

La finele anului 2018, Executivul a adoptat OU 114 care a adus modificări importante pentru mai multe domenii de business, inclusiv pentru industria telecomunicațiilor.

Reacția marilor jucători telecom nu a întârziat să vină. Astfel, la finele anului 2018, în premieră, marii jucători telecom s-au unit și au criticat Guvernul pentru aceste măsuri, aflate atunci în pregătire, atenționând că sunt majorate taxe la un nivel excesiv și blocant, urmând ca efectele să fie o povară pentru toți utilizatorii de internet, telefonie și TV.

În ianuarie 2019, Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR), ai cărei membri sunt operatorii Orange, Telekom și Vodafone, au solicitat Executivului să anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicațiile electronice, acuzând că actul riscă să dezechilibreze industria de profil și reduce investițiile în rețele cu aproximativ 100 de milioane de euro.

Tranzacție: Furnizorul suedez de soluții mobile de plată Seamless Distribution Systems intră în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Furnizorul suedez de soluții mobile de plată Seamless Distribution Systems intră în România

Totoodată, Profit.ro a anunțat anterior că prețul minim al viitoarelor licențe de telecomunicații din generația a cincea (5G), programate să fie scoase la vânzare în toamna anului 2019, va reprezenta 2% din cifra de afaceri din anul precedent, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice, înmulțit cu numărul de ani pentru care este acordată licența, conform deciziei pregătite de Guvern.

Prelungirea licențelor de comunicații mobile de generația a doua (2G) și treia (3G va fi posibilă la o valoare minimală care va reprezenta 4% din cifra de afaceri din anul precedent prelungirii, înregistrată la nivelul ramurii CAEN unde se încadrează activitatea de comunicații electronice, înmulțită cu numărul de ani pentru care se acordă licența.

În ianuarie 2019, Digi, care a criticat în decembrie ordonanța, a majorat tarifele lunare.

O lună mai târziu, șeful grupului Telekom România, Miroslav Majoros, a anunțat că analizează varianta neparticipării la licitația 5G, programată în a doua parte a acestui an, din cauza condițiilor care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018, așa numita "taxă pe lăcomie".

În luna martie 2019, marii operatori telecom au avertizat autoritățile, prin intermediul unui document aflat în posesia Profit.ro, că vor ataca OU 114/2018 la Curtea Constituțională dacă prevederile referitoare la comunicațiile electronice nu sunt eliminate acum în Parlament, apreciind că șansele de câștig sunt mari.

Recent, ANCOM a anunțat că vrea să finalizeze licitația 5G până la 31 octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
ancom
licitatie
spectru