Berna: Ghiță mi-a spus că, dacă vreau să nu am probleme cu firma, să fac un contract de sponsorizare de 500.000 de euro

Berna: Ghiță mi-a spus că, dacă vreau să nu am probleme cu firma, să fac un contract de sponsorizare de 500.000 de euro
scris 7 apr 2017

Omul de afaceri Theodor Berna a declarat vineri, la instanța supremă, în dosarul lui Sebastian Ghiță, că acesta i-a spus în 2011 că, dacă vrea să nu aibă probleme cu firma, să facă un contract cu sponsorizare de 500.000 de euro cu Realitatea TV, care însă a fost încheiat cu Asesoft, prima plată fiind făcută în mai 2011. Berna le-a spus judecătorilor că a perceput ce i-a spus atunci Sebastian Ghiță ca pe o amenințare de imagine adusă firmei sale, Tehnologica Radion, cu consecințe în plan economic, de aceea a acceptat să încheie contractul și atunci a fost singura dată când a discutat cu Ghiță.

Theodor Berna, care controlează firma de construcții Tehnologica Radion, a dat o declarație în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție care judecă dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiță și foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova sunt acuzați de fapte de corupție. Societatea Tehnologica Radion, intrată în insolvență în septembrie 2014, este parte civilă în acest proces, scrie News.ro.

"În primăvara 2011, un prieten, Victor Urdăreanu, mi-a spus că insistă cineva să se vadă cu mine. A insistat să îmi facă legătura cu Ghiță, că ar fi în interesul meu. Nu am cerut detalii. Am acceptat. M-am întâlnit cu Ghiță la sediul firmei mele, primăvara. Am lăsat vorbă la secretară că vine Ghiță. Când a venit, l-a adus la mine în birou. A intrat și mi-a spus că dacă vreau să nu am probleme cu firma, să închei un contract de sponsorizare de 500.000 de euro cu postul Realitatea TV. În fapt, a fost un contract cu Asesoft”, le-a spus Berna judecătorilor.

Omul de afaceri a precizat că, înainte de a încheia contractul de sponsorizare, au mai existat la postul Realitatea TV materiale ce conțineau diverse atacuri la firma Tehnologica Radion, însă la acel moment nu a luat atitudine, pentru că s-a gândit că nu sunt acțiunile lui Sebastian Ghiță, care atunci era manager la postul de televiziune, ci ale unor firme concurente ar urmări să îl discrediteze.

"Abia în 2011, când m-am întâlnit cu Ghiță și mi-a solicitat să închei contract de sponsorizare, acesta mi-a spus că este bine să închei acest contract pentru bine meu și al societății. Discuția pe această tema s-a derulat de o așa manieră încât a dat de înteles că, dacă nu închei contractul, atacurile o să se intensifice. Am perceput avertizarea lui Ghiță ca pe o amenințare de imagine puternică adusă firmei, pentru că pierderea unor contracte în piața construcțiilor ar fi însemnat mult mai mult ca un contract de sponsorizare. (…) Am perceput amenințarea cu atacurile media compromițătoare cu consecințe în plan economic. Nu i-am spus lui Ghiță că îmi e teamă. Am acceptat să închei contractul. A fost singura dată când m-am văzut cu el sau am purtat vreun fel de discuție. Contractul a fost de 500.000 de euro. L-am încheiat cu Asesoft”, a mai spus Berna.

El a precizat că acel contract a fost semnat de o persoană cu funcție de conducere la firma Asesoft, iar când a întrebat de ce în contract nu este trecută societatea Realitatea, i s-a spus că „așa a zis Ghiță”.

Un pensionar din Arad ar trebui să plătească timp de șase milenii o datorie pentru care i s-a pus poprire pe venituri CITEȘTE ȘI Un pensionar din Arad ar trebui să plătească timp de șase milenii o datorie pentru care i s-a pus poprire pe venituri

"Când mi-a fost adus contractul la semnat, alăturat a fost depusă ca un fel de notă de recepție ce atesta că acest contract s-a executat, deși în realitate abia se încheia. Plata am început să o fac din luna mai 2011. Nu pot preciza cuantumul ratelor plătite, dar în total a fost 140.000 de euro, cu ordine de plată. După câteva luni am oprit plata. Am considerat că nu are rost să continui, întrucat Ghiță a plecat de la Realitatea în vara respectivă. Am trimis prin compartimentul tehnic celor de la Asesoft că reziliem contractul. Nu știu dacă cei din firma mea au făcut demersuri. Știu că verbal s-a realizat acest lucru. În continuare el și-a deschis postul România TV”, a mai spus Berna.

Omul de afaceri a precizat că, în prima lună de la deschidere postului de televiziune România TV au fost cinci-șase atacuri la adresa firmei sale, pe care le-a văzut ca pe o răzbunare pentru întreruperea contractul de sponsorizare.

"Atacurile au continuat până acum un an. Nu am făcut denunț în 2011 și nici ulterior, motivat de faptul că Ghiță era o persoană extrem de influentă. În 2012 a venit Ponta premier. Ghiță era în strânsă prietenie cu el. Am considerat că nu este bine să demarez niciun demers”, a mai arătat Berna în declarația dată în fața judecătorilor.

Theodor Berna, care l-a denunțat pe Sebastian Ghiță la DNA, acuzându-l de șantaj, s-a constituit parte civilă cu suma de 610.000 de lei în dosarul în care Ghiță este judecat alături de foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova.

Potrivit procurorilor DNA, în martie 2011, Sebastian Ghiță l-a constrâns pe omul de afaceri Theodor Berna să încheie un contract de prestări servicii în valoare de jumătate de milion de euro, pentru ca televiziunea controlată atunci de Ghiță, Realitatea TV, să înceteze difuzarea de materiale denigratoare la adresa firmei tehnologica Radion. Contractul avea ca obiect ”Servicii de realizare, implementare și testare a planului de recuperare în caz de dezastru și de continuitate a afacerii conform standardelor internaționale” și valoarea acestuia era de 500.000 de euro fără TVA. Procurorii susțin că din contractul de 500.000 de euro, firma lui Berna a achitat în două tranșe, în perioada iunie-septembrie 2011, 610.202,96 lei, sumă cu care Berna s-a constituit parte civilă în dosar.

În 29 iunie 2016, procurorii DNA Ploiești i-au trimis în judecată pe fostul deputat Sebastian Ghiță, pe procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, care au avut funcții de conducere în Parchetul Curții de Apel Ploiești, pe fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova Viorel Dosaru și pe fostul șef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploiești, între luna iunie 2013 și primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curții de Apel Ploiești se afla, în curs de urmărire penală, o cauză în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informații nedestinate publicității fiind și fostul deputat Sebastian Ghiță.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să facă urmărirea penală.

”Concret, folosindu-se de influență pe care o avea și pe care o exercită efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpații Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și pe Dosaru Viorel, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei”, a arătat DNA.

În schimbul informațiilor pe care le-a obținut, Sebastian Ghiță ar fi promis, pe de o parte, șefului Poliției Prahova de atunci, Viorel Dosaru, că îl va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, Ghiță ar fi acordat procurorului Liviu  Tudose sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale, susțin anchetatorii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
theodor berna
asesoft
sebastian ghita