Bluesky, o alternativă descentralizată la Twitter și finanțată de Jack Dorsey, este disponibilă pe bază de invitație

Bluesky, o alternativă descentralizată la Twitter și finanțată de Jack Dorsey, este disponibilă pe bază de invitație
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 1 mar 2023

După mai multe luni de dezvoltare intensă, Bluesky se lansează oficial, fiind disponibilă în App Store, dar putând fi accesată doar pe bază de invitație, pentru început.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Bluesky este o rețea socială descentralizată, cu o interfață similară celei cunoscute utilizatorilor de la Twitter, dar cu principii de funcționare complet diferite.

La baza Bluesky stă protocolul open-source  Authenticated Transport, construit pe baza a patru principii elementare - portabilitatea contului, algoritm accesibil, performanță și interoperabilitate.

Musk recrutează cercetători AI pentru un potențial rival la ChatGPT CITEȘTE ȘI Musk recrutează cercetători AI pentru un potențial rival la ChatGPT

Cu alte cuvinte, se pune accent pe viteza de funcționare și oferirea utilizatorilor unor opțiuni precum controlarea conținutului afișat de algoritm și transferarea contului între platformele care folosesc același protocol open-source.

Bluesky este disponibilă din octombrie pentru dezvoltatori, în cadrul unui „private beta”. Acum, însă, aceasta poate fi descărcată de oricine din App Store, dar pentru folosirea propriu-zisă va fi necesară o invitație. Invitații sunt trimise pe baza unei liste de așteptare.

Bluesky are o poveste interesantă. A fost, inițial, un experiment derulat de Twitter, Anul trecut, însă, după achiziționarea Twitter de către Elon Musk, Bluesky s-a separat de Twitter.

Ca firmă independentă, Bluesky a început să funcționeze autonom și să primească investiții. Printre investitori se numără inclusiv fostul șef Twitter, Jack Dorsey. Acum, în mod ironic, dar firesc, Bluesky are șansa de a deveni o alternativă viabilă la Twitter.

viewscnt
Afla mai multe despre
bluesky
twitter
jack dorsey