CEO-ul Apple, Tim Cook, recomandă o reducere substanțială a propriilor compensații salariale, după o revoltă a acționarilor

CEO-ul Apple, Tim Cook, recomandă o reducere substanțială a propriilor compensații salariale, după o revoltă a acționarilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 ian 2023

Directorul general al Apple, Tim Cook, a recomandat companiei o reducere substanțială a compensațiilor sale salariale în acest an, după o revoltă a acționarilor, relatează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cea mai mare companie de tehnologie din lume a anunțat că va reduce pachetul țintă de salariu al lui Cook la 49 de milioane de dolari, care este cu 40% sub salariul său țintă pentru 2022 și aproximativ jumătate din compensația totală de 99,4 milioane de dolari acordată lui Cook anul trecut.

Marea majoritate a compensației lui Cook din 2022, aproximativ 75%, a fost legată de acțiunile companiei, jumătate din aceasta fiind dependentă de performanța prețului acțiunilor, informează News.ro.

Dar acționarii au votat împotriva pachetului salarial al lui Cook, după ce acțiunile Apple au scăzut cu aproape 27% anul trecut.

FOTO Imagini de presă cu Galaxy S23 au apărut înainte de lansarea oficială CITEȘTE ȘI FOTO Imagini de presă cu Galaxy S23 au apărut înainte de lansarea oficială

Rezultatul votului nu este obligatoriu de urmat, dar comitetul de compensare al consiliului a spus că Cook a cerut reducerea.

”Comitetul de compensare a echilibrat feedbackul acționarilor, performanța excepțională a Apple și o recomandare din partea domnului Cook de a-și ajusta compensația în funcție de feedback-ul primit”, a spus compania în declarația anuală de proxy publicată joi.

Anul acesta, obiectivul de atribuire a acțiunilor directorului a fost redus la 40 de milioane de dolari.

Aproximativ 30 de milioane de dolari, sau trei sferturi, din acestea sunt legate de performanța prețului acțiunilor.

Salariul de bază al lui Cook de 3 milioane de dolari va rămâne același, a spus compania, precum și un bonus de 6 milioane de dolari.

Consiliul de administrație consideră că noul pachet salarial al lui Cook ”reflectă feedbackul acționarilor, continuând în același timp să alinieze salariile cu performanța și să recunoască conducerea remarcabilă a domnului Cook”.

Cook, care conduce Apple din 2011, are o avere personală estimată 1,7 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Prețul acțiunilor Apple, la fel ca și în cazul altor companii tehnologice, a scăzut anul trecut, deoarece restricțiile cauzate de coronavirus au dus la închiderea unora dintre fabricile sale din China.

Blocajele lanțului de aprovizionare și temerile că o încetinire a economiei globale ar strânge cererea au determinat, de asemenea, o evoluție negativă a acțiunilor.

În ianuarie anul trecut, gigantul tehnologic a devenit prima companie tranzacționată la bursă care a înregistrat o capitalizare de piață de 3.000 de miliarde de dolari, dar a pierdut aproape 1 miliard de dolari din această valoare de atunci.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
iphone
cook
salariu
acționari