DNSC avertizează asupra unor vulnerabilități critice care afectează dispozitive mobile cu sistem de operare Android. Telefoanele vizate

DNSC avertizează asupra unor vulnerabilități critice care afectează dispozitive mobile cu sistem de operare Android. Telefoanele vizate
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2023

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează asupra unor vulnerabilități critice care afectează dispozitive mobile cu sistem de operare Android. Cele mai grave patru vulnerabilități permit unui atacator să compromită de la distanță un telefon, fără nicio interacțiune cu utilizatorul, dacă cunoaște numărul de telefon.

Urmărește-ne și pe Google News

”La sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023, Project Zero a raportat optsprezece vulnerabilități 0-day în modem-urile Exynos produse de Samsung Semiconductor. Din testele efectuate de Project Zero, cele mai grave patru vulnerabilități (CVE-2023-24033, CVE-2023-26496, CVE-2023-26497 și CVE-2023-26498) permit unui atacator să compromită de la distanță un telefon, fără nicio interacțiune cu utilizatorul, și necesită doar ca atacatorul să cunoască numărul de telefon al victimei. Cercetătorii sunt de părere că atacatori calificați ar putea crea rapid un exploit operațional pentru a compromite dispozitivele afectate”, a transmis DNSC.

Gigantul Accenture, cu afaceri și în România, concediază 19.000 de angajați. Cele mai mari disponibilizări anunțate până acum în sectorul consultanței IT CITEȘTE ȘI Gigantul Accenture, cu afaceri și în România, concediază 19.000 de angajați. Cele mai mari disponibilizări anunțate până acum în sectorul consultanței IT

Sursa citată a precizat că celelalte paisprezece vulnerabilități conexe (CVE-2023-26072, CVE-2023-26073, CVE-2023-26074, CVE-2023-26075, CVE-2023-26076 și alte nouă vulnerabilități cărora nu li s-au atribuit încă ID-uri CVE) nu sunt la fel de grave, deoarece acestea necesită posibilitatea ca un operator de rețea mobilă să fie rău intenționat, fie ca un atacator să aibă cu acces local la dispozitiv, scrie News.ro.

”Anunțurile Samsung Semiconductor oferă lista chipseturilor Exynos care sunt afectate de aceste vulnerabilități”, au mai transmis specialiștii.

Potrivit acestora, pe baza informațiilor de pe site-urile web publice, care cartografiază chipseturile cu dispozitivele, produsele afectate includ probabil:

  • Dispozitive mobile de la Samsung, inclusiv cele din seriile S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21s, A13, A12 și A04;
  • Dispozitive mobile de la Vivo, inclusiv cele din seriile S16, S15, S6, X70, X60 și X30;
  • Dispozitivele din seriile Pixel 6 și Pixel 7 de la Google; și orice vehicule care utilizează chipset-ul Exynos Auto T5123.

”Este de așteptat ca termenele de aplicare a patch-urilor să varieze în funcție de producător. De exemplu, dispozitivele Pixel afectate au primit un patch de remediere pentru toate cele patru vulnerabilități în actualizarea de securitate din martie 2023. Între timp, utilizatorii cu dispozitive afectate se pot proteja de vulnerabilități prin dezactivarea apelurilor Wi-Fi și a apelurilor de voce prin LTE (VoLTE) în setările dispozitivului, deși posibilitatea de a modifica această setare poate depinde de operatorul dvs. de telefonie.Utilizatorii sunt încurajați să își actualizeze dispozitivele cât mai curând posibil, pentru a se asigura că rulează cele mai recente versiuni care rezolvă atât vulnerabilitățile de securitate dezvăluite, cât și cele nedezvăluite”, au mai transmis specialiștii DNSC.

Potrivit acestora, cercetătorii publică informații despre vulnerabilitățile de securitate documentate la o anumită perioadă de timp după ce le raportează unui furnizor de software sau hardware.

”În unele cazuri rare, în care echipa a apreciat că atacatorii ar beneficia semnificativ mai mult decât cei care ar trebui să de protejeze de aceste vulnerabilități, dacă o vulnerabilitate ar fi dezvăluită, aceștia au făcut o excepție de la politică și au amânat divulgarea. Datorită unei combinații foarte rare a nivelului de acces pe care îl oferă aceste vulnerabilități și a vitezei cu care ar putea fi creat un exploit operațional fiabil, Project Zero a decis să facă o excepție de politică pentru a amâna divulgarea celor patru vulnerabilități care permit executarea de cod de la distanță”, a mai precizat DNSC.

viewscnt
Afla mai multe despre
dnsc
android