Facebook consideră că regulile preconizate de UE pentru sectorul online amenință libertatea de exprimare și inovația

Facebook consideră că regulile preconizate de UE pentru sectorul online amenință libertatea de exprimare și inovația
scris 18 feb 2020

Rețeaua de socializare Facebook a avertizat luni asupra riscurilor asupra inovației și libertății de exprimare, înaintea publicării de către Uniunea Europeană a unui proiect cu reguli menite să frâneze avansul companiilor americane și chineze din sectorul înaltelor tehnologii, relatează agenția Reuters.

Facebook și-a exprimat aceste temeri înaintea întâlnirilor pe care directorul său executiv Mark Zuckerberg le are luni la Bruxelles cu comisarul european pentru concurență Margrethe Vestager, responsabilă și cu sectorul digital, și cu comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, scrie Agerpres.

Mesaj dur al ambasadorului SUA: Huawei - o cale greșită pentru 5G. Fraude și complot pentru a fura secrete comerciale, a plătit bonusuri angajaților care au furat. Niciodată scutită de supravegherea Partidului Comunist CITEȘTE ȘI Mesaj dur al ambasadorului SUA: Huawei - o cale greșită pentru 5G. Fraude și complot pentru a fura secrete comerciale, a plătit bonusuri angajaților care au furat. Niciodată scutită de supravegherea Partidului Comunist

Acești doi comisari europeni urmează să anunțe miercuri propuneri ce au ca obiectiv exploatarea potențialului de date industriale ale UE și combaterea dominației Facebook, Google și Amazon. Ei vor mai propune și reguli care să guverneze folosirea inteligenței artificiale, în special în sectoare cu grad ridicat de risc, precum sănătatea și transporturile. Alte reguli vor fi anunțate în lunile următoare.

Referindu-se la posibilitatea ca UE să poată trage la răspundere companiile de internet pentru ''discursuri care incită la ură'' și alte postări ilegale pe platformele lor, Facebook consideră că o asemenea inițiativă ignoră însăși natura internetului.

''O astfel de restricție va îngrădi atât inovația, cât și libertatea de exprimare (...) Adaptarea în online a normelor ce reglementează discursul offline ar putea fi insuficientă'', menționează Facebook într-un document propriu pe tema acestor discuții, sugerând ca în locul măsurilor preconizate autoritățile să solicite companiilor crearea unui sistem de raportare a conținuturilor și să definească ce înseamnă ''conținut ilegal''.

De asemenea, Facebook dezaprobă solicitarea ca rețelele de socializare să retragă în maxim 24 de ore de la postare conținuturile considerate a fi ''discurs de ură'', sugerând că reglementările trebuie să asigure un echilibru între libertatea de exprimare și respectarea intimității.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
facebook
reglementari