Google și Telegram - anchetate în Brazilia pentru opoziția față de un proiect de lege anti-dezinformare

Google și Telegram - anchetate în Brazilia pentru opoziția față de un proiect de lege anti-dezinformare
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2023

Un judecător de la Curtea Supremă a Braziliei a ordonat o anchetă asupra platformelor Google și Telegram, acuzate de "campanie abuzivă" împotriva unui proiect de lege anti-dezinformare, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Judecătorul Alexandre Moraes a ordonat poliției federale să convoace în termen de 60 de zile responsabilii din Brazilia celor două companii, care se opun guvernului în acest dosar, scrie Agerpres.

Elon Musk anunță că a angajat o femeie să conducă Twitter CITEȘTE ȘI Elon Musk anunță că a angajat o femeie să conducă Twitter

Inspirat de Regulamentul UE privind serviciile digitale (DSA), proiectul de lege prezentat în 2020 pentru a combate dezinformarea online așteaptă să fie votat de parlamentarii brazilieni.

Textul prevede, în special, obligarea platformelor să dea dovadă de mai multă transparență, să reglementeze conținuturile violente sau care aduc atingere democrației și alegerilor, care amenință copiii, adolescenții ori sănătatea publică.

Acesta a căpătat o altă dimensiune după asaltul asupra unor locuri ale puterii, pe 8 ianuarie, de către partizanii fostului președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, care susțineau că le-au fost furate ultimele alegeri prezidențiale, câștigate de Lula da Silva.

Fostul președinte este unul dintre detractorii acestui proiect pe care îl consideră a fi "începutul sfârșitului libertății noastre".

Google și Telegram sunt, de asemenea, împotrivă, pe motiv că această legislație le-ar face să riște amenzi de până la 10% din cifra de afaceri sau suspendarea temporară a serviciilor.

Prima platformă a avertizat împotriva "moderării excesive" a conținuturilor, în timp ce a doua a afirmat într-un mesaj către milioanele de utilizatori brazilieni că democrația este "atacată".

Piața tabletelor, la cel mai slab nivel din ultimii trei ani CITEȘTE ȘI Piața tabletelor, la cel mai slab nivel din ultimii trei ani

Judecătorul Moraes a cerut miercuri ca Telegram să elimine mesajul, sub pedeapsa cu suspendarea, acuzând compania de "dezinformare flagrantă și ilegală".

Aplicația de mesagerie criptată a fost deja suspendată timp de trei zile în Brazilia, în cadrul unei anchete asupra violenței în școală.

La rândul său, ministrul justiției, Flavio Dino, a acuzat Google că a "manipulat" rezultatele afișate de motorul său de căutare, prin evidențierea conținuturilor care se opun proiectului de lege. Gigantul tehnologic a negat.

În ceea ce privește Biroul pentru protecția consumatorului, acesta a ordonat companiei americane să reechilibreze dezbaterile care fac "contra-propagandă", sub pedeapsa unei amenzi de 200.000 de dolari pe oră. 

viewscnt
Afla mai multe despre
telegram
brazilia