Grindeanu, ANCOM: Principalele repere în 2018, implementarea legii infrastructurii și 5G

Grindeanu, ANCOM: Principalele repere în 2018, implementarea legii infrastructurii și 5G
scris 12 dec 2017

Principalele repere ale anului viitor pentru Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) vor fi implementarea legii infrastructurii și pregătirea terenului pentru acordarea spectrului necesar dezvoltării 5G, spune președintele instituției, Sorin Grindeanu.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a publicat marți în consultare publică propunerile pentru planul său de acțiuni pentru anul 2018.

„Ne vom concentra și pe partea de informare și educare a utilizatorilor, pentru că evoluția pieței de comunicații și servicii poștale din România aduce cu ea beneficii, dar și provocări pentru cei care folosesc aceste servicii”, spune Sorin Grindeanu.

Acesta spunea recent, într-un interviu pentru News.ro, că Legea infrastructurii a fost aprobată în 2014, dar normele de aplicare ale acestei legi nu sunt nici acum aprobate.

Un fost executiv Facebook avertizează asupra efectelor negative pe care social media le are asupra societății CITEȘTE ȘI Un fost executiv Facebook avertizează asupra efectelor negative pe care social media le are asupra societății

”Pentru că au fost tot felul de discuții între Ministerul Dezvoltării, Ministerul Comunicațiilor, ANCOM și toți ceilalți care răspund. Am avut discuții cu vicepremierul Paul Stănescu, cu cei de la Ministerul Comunicațiilor, astfel încât să demarăm acest proces extrem de important. E important pentru că aceste norme vor facilita și vor ușura extinderea rețelelor de care vă aminteam. Acestea sunt lucruri extrem de importante pentru noi, Agenda Digitală e o țintă pe care trebuie să o atingem. ANCOM, ca reglementator, va fi un partener al celorlalte instituții care va încerca să catalizeze acest proces, ca să ne atingem ținta”, spunea Grindeanu, pentru News.ro.

Printre cele mai importante proiecte ale anului 2018 se numără acțiunile vizând aplicarea efectivă a prevederilor legii infrastructurii – Legea 159/2016, cu scopul de a reduce costurile cu dezvoltarea rețelelor de bandă largă în România.

”Pe parcursul anului vor fi luate măsurile necesare pentru realizarea inventarului național al rețelelor publice de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură fizică asociate acestora, vor fi stabilite tarifele pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică și va demara colaborarea cu Ministerul comunicațiilor și Societății Informaționale și Ministerul Dezvoltării   Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pentru elaborarea normativelor tehnice privind proiectarea și realizarea infrastructurilor fizice și a rețelelor de comunicații electronice”, anunță ANCOM.

De asemenea, ANCOM va elabora și va adopta anul viitor strategia națională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz și 26 GHz pentru sisteme de comunicații mobile de bandă largă, inclusiv pentru implementarea sistemelor de generație viitoare (5G).

Totodată, autoritatea va elabora și adopta planul de măsuri și calendarul național privind alocarea spectrului radio în banda de frecvențe 470-790 MHz și va organiza o consultare publică în vederea organizării licitațiilor pentru alocarea spectrului din banda VHF (174-230 MHz) și UHF (470-694 MHz) pentru servicii digitale de radiodifuziune terestră (T-DAB si DVB-T2).

”Pentru a crește competitivitatea accesului la rețelele de comunicații, în 2018 ANCOM va revizui piețele relevante corespunzătoare serviciilor de linii închiriate-segmente terminale și de tranzit comutat al apelurilor în rețelele publice de telefonie, va elabora decizia privind impunerea cerințelor tehnice armonizate la nivel național, asociate interconectării IP, în conformitate cu rezultatele  revizuirii analizelor de piață și va lua măsurile necesare pentru implementarea proiectului de dezvoltare a soluțiilor de măsurare a calității serviciului de acces la internet pe suportul Netograf.ro”, spun reprezentanții ANCOM.

ANCOM mai are în planul său de acțiuni și derularea unei campanii de control pentru verificarea modului în care furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului includ în contractele încheiate cu consumatorii anumite informații.

Autoritatea va derula totodată și o campanie de informare menită să descurajeze utilizarea de echipamente radio fără marcaj CE.

”În ceea ce privește piața serviciilor poștale, autoritatea are în plan mai multe proiecte care vizează desemnarea unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal și verificarea cererii de compensare a costului net aferent anului 2017”, anunță oficialii ANCOM.

Observații privind planul de acțiuni al ANCOM pot fi trimise până la data de 12 ianuarie 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
sorin grindeanu