Majoritatea antivirușilor pentru Android nu oferă protecția promisă

Majoritatea antivirușilor pentru Android nu oferă protecția promisă
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 19 mar 2019

Un studiu realizat recent arată că două treimi din antivirușii de Android disponibili în magazinul oficial de aplicații nu funcționează corect și nu oferă protecția pe care o așteaptă utilizatorii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

AV-Comparatives, companie cu mare experiență în testarea soluțiilor de securitate, a testat 250 de aplicații de tip antivirus pentru platforma software a celor de la Google. Doar 80 au trecut cel mai elementar test.

Testul elementar presupune ca aplicațiile testate să detecteze măcar 30% din codurile malițioase răspândite în ultimul an, fără a genera alarme pozitive false (adică a identifica eronat viruși).

Comic este faptul că unele din aplicațiile testate, conform cercetătorilor, s-au identificat și pe ele însele ca malware.

Sambor Ryszka demisionează din poziția de administrator neexecutiv al Digi Communications CITEȘTE ȘI Sambor Ryszka demisionează din poziția de administrator neexecutiv al Digi Communications

Majoritatea antivirușilor pentru Android sunt realizați de programatori amatori care nu folosesc un sistem de scanare euristică, cei doar liste albe (coduri cunoscute ca fiind sigure) și negre (viruși cunoscuți).

De asemenea, s-a constatat că și listele sunt făcute foarte prost, în cele mai multe cazuri. Spre exemplu, unii antiviruși includeau în lista albă “com.instagram” ca identificator. În acest caz, orice aplicație care folosește acest identificator va fi ignorată de antivirus, indiferent ce conține codul acesteia.

Încă un indiciu că aceste aplicații nu sunt de încredere este faptul că la două luni de la inițierea testului, 32 de aplicații dispăruseră deja din Play Store.

La polul opus, în treimea bună a antivirușilor de Android, s-au aflat soluțiile create de brandurile cunoscute (AVG, BitDefender, McAfee, Kaspersky, ESET etc.) care au avut o rată de detecție de 100% în cadrul testului.

viewscnt
Afla mai multe despre
antivirus
android