Microsoft blochează o componentă Office folosită pentru atacurile cu ransomware

Microsoft blochează o componentă Office folosită pentru atacurile cu ransomware
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 8 feb 2022

Cu foarte mare întârziere, la insistențele experților în securitate, Microsoft a decis să blocheze rularea macro-urilor VBA la deschiderea documentelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Macro-urile create cu Visual Basic for Applications nu vor mai putea fi activate simplu, prin apăsarea unui singur buton, de către utilizatori la deschiderea documentelor descărcate de pe internet.

În schimb, când sunt deschise astfel de fișiere, va fi afișată o notificare cu link către un articol care oferă mai multe informații, dar fără un buton care să activeze macro-ul.

FOTO Pagini false de social media îi vizează pe utilizatorii interesați să investească în criptomonede CITEȘTE ȘI FOTO Pagini false de social media îi vizează pe utilizatorii interesați să investească în criptomonede

Activarea macro-urilor va fi posibilă, în continuare, însă, nu va mai fi la fel de simplă. Utilizatorii vor trebui să acceseze fereastra de proprietăți a documentului și acolo să caute și să bifeze opțiunea care permite rularea macro-urilor VBA.

Operațiunea, care va începe să fie testată în aprilie, va presupune mai mulți pași decât apăsarea unui singur buton, ceea ce are rolul de a descuraja activarea macro-urilor în documentele care provin de pe internet.

Această modificarea va viza aplicațiile Access, Excel, PowerPoint, Visio și Word din cadrul suitei de birou.

Experții în securitate insistă de mulți ani ca Microsoft să facă această schimbare, ținând cont că produsele companiei americană reprezintă 25% din punctele de intrare pentru atacurile cu ransomware.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
office
ransomware