Milioane de utilizatori ai aplicației de mesagerie WeChat se tem că interdicția anunțată de Donald Trump le va tăia legătura cu familiile și prietenii din China

Milioane de utilizatori ai aplicației de mesagerie WeChat se tem că interdicția anunțată de Donald Trump le va tăia legătura cu familiile și prietenii din China
scris 9 aug 2020

Interdicția anunțată de președintele american Donald Trump pentru tranzacțiile prin intermediul aplicației de mesagerie WeChat, care va intra în vigoare de la 15 septembrie, va tăia legăturile cu familiile și prietenii din China, se tem milioane de utilizatori din Statele Unite, aceștia fiind pe cale să devină noi victime ale blocajului din relațiile celor două țări, transmite Reuters.

WeChat, deținută de gigantul chinez al internetului Tencent Holdings, este populară în rândul studenților și expaților chinezi și al unor americanni care au relații personale sau de afaceri în China, scrie News.ro.

Majoritatea aplicațiilor de mesagerie din Statele Unite, inclusiv Facebook Messenger, Whatsapp și Telegram, au fost blocate în China.

CONFIRMARE Holde Agri Invest intră pe nișa agro-tech, inclusiv cu directorul de marketing al Google și YouTube România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Holde Agri Invest intră pe nișa agro-tech, inclusiv cu directorul de marketing al Google și YouTube România

”Am venit în Statele Unite pentru accesul liber la informații. Simt că am devenit o țintă a lui Trump. Trăiesc cu frica permanentă că aș putea fi decuplată de prieteni și familie”, a declarat Tingru Nan, un absolvent chinez al University of Delaware.

Interdicția ar deconecta mult mai mulți utilizatori decât cei până la 6 milioane de chinezi care trăiesc în Statele Unite. În ultimele trei luni, WeChat a avut în medie 19 milioane de utilizatori activi pe zi, potrivit firmei de analiză Apptopia.

Expații, care sunt adepții evitării restricțiilor opresive din țara lor de origine, pregătesc planuri de rezervă în America.

Unii utilizatori ai WeChat au început să recurgă la un număr limitat de aplicații care mai sunt disponibile în China, între care Skype și LinkedIn, deținute de Microsoft.

Alții intenționează să facă ceea ce fac acasă pentru a evita așa-numitul “Great Firewall” (blocarea aplicațiilor străine în China), prin utilizarea unor rețele virtuale private (VPN), care maschează identitatea unui utilizator într-o rețea publică.

”Când sunt în China am nevoie de VPN pentru ca Gmail și Instagram să funcționeze. Nu mi-am imaginat niciodată că voi avea nevoie să fac lucruri similare în Statele Unite”, a spus Tao Lei un angajajat în domeniul tehnologiei din Philadelphia.

Allison Chan, o chineozo-americancă din Florida, folosește VPN de fiecare dată când merge în China, pentru a accesa site-uri ca Facebook, Google și Twitter, care au fost blocate de guvernul chinez.

Ea  spus că WeChat a fost un instrument major pentru ea și familia ei, pentru a comunica cu bunicii din China.

”Înțeleg argumentul referitor la securitate, dar pentru mine a fost vorba mai mult despre comunicarea cu familia mea. Părinții mei sunt îngrjorați în privința bunicilor mei pentru că sănătatea lor este în declin și doresc să fie informați în mod constant despre starea lor”,  a spus Chan.

Unii expați din America mai sunt îngrijorați că acesta este doar cel mai recent caz de conflict în relația dintre SUA și China, care se înrăutățește.

”Părinții mei sunt mai îngrijorați decât mine când văd știrile. M-au rugat să mă gândesc serios să revin în China, având în vedere actualul mediu politic”, a spus Yun Li, designer specializat în experiența utilizatorilor în Boston, care provine din Guangdong, China.

viewscnt
Afla mai multe despre
wechat
china
sua