Moștenitorul Samsung, Lee Jae-yong, va fi audiat ca suspect într-un scandal de corupție

Moștenitorul Samsung, Lee Jae-yong, va fi audiat ca suspect într-un scandal de corupție
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2017

Moștenitorul Samsung, Lee Jae-yong, va fi audiat ca suspect într-un scandal de corupție privind-o pe președinta sud-coreeană suspendată Park Geun-hye, relatează BBC News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania etse acuzată că a oferit donații unor fundații non-profit operate de Choi Soon-sil, o apropiată a președintei Park Geun-hye. Donațiile ar fi fost făcute în schimbul susținerii politice pentru o fuziune controversată.

Lee va fi audiat joi, au anunțat autoritățile.

Samsung a refuzat să comenteze, scrie News.ro.

Lee este în prezent vicepreședinte al Samsung Electronics. Însă, pentru că tatăl său, Lee Kun-hee, a suferit un infarct în 2014, este considerat liderul întregului grup Samsung.

În decembrie, Samsung a recunoscut că a oferit 29, 4 miliarde de woni (17,46 milioane de dolari) către două fundații, dar a negat că ar fi încercat să obțină favoruri.

De asemenea, Lee a confirmat că firma a donat un cal și bani pentru a ajuta cariera ecvestră a fiicei lui Choi, un gest pe care îl regretă.

La începutul acestei doi săptămâni, doi alți directori ai Samsung au fost audiați de procurori, dar au fost tratați ca martori, nu ca suspecți.

Digi Mobil: Peste 1 milion de numere de telefonie mobilă au fost portate în rețea, din 2008 până în prezent CITEȘTE ȘI Digi Mobil: Peste 1 milion de numere de telefonie mobilă au fost portate în rețea, din 2008 până în prezent

Procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-sil s-a folosit de relația personală cu președinta suspendată Park Geun-hye pentru a forța marile companii să doneze sume importante pentru organizația ei caritabilă, printre care se numără donații masive primite de la Samsung. Choi Soon-sil a utilizat aceste donații în scop personal, achitând inclusiv cursurile de călărie ale fiicei sale, Chung Yoo-ra.

Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de președintă, deși aceasta nu deține nicio poziție în structura de conducere. Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete și chiar i-a editat unul dintre cele mai celebre discursuri ale președintei Park.

Legăturile dintre Choi Soon-sil și președinta Park Geun-hye a dus la paralizarea activității guvernamentale și a generat proteste săptămânale cu zeci de mii de participanți doar pe străzile din Seul.

Președinta sud-coreeană neagă în mod vehement orice implicare în scandalul de corupție, aceasta cerând scuze națiunii pentru legăturile neglijente cu Choi Soon-sil, fiica liderului unui cult pseudo-creștin din Coreea de Sud.

De asemenea, avocatul președintei susține că nu există nicio dovadă de corupție, iar magistrații constituționali ar trebui să ceară reinstalarea imediată a acesteia la conducerea țării.

viewscnt
Afla mai multe despre
samsung
lee jae-yong