Statul apelează la consultanță în fuziunea Telekom Romania Communications - Orange Romania, pentru a-și proteja interesele. Cât va încasa consultantul

Statul apelează la consultanță în fuziunea Telekom Romania Communications - Orange Romania, pentru a-și proteja interesele. Cât va încasa consultantul
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 8 iun 2023

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a desemnat câștigătoare oferta depusă de asocierea formată din Stratulat Albulescu SPRL (lider), Valorem Management Consulting și Arthur D. Little în cadrul unei proceduri a instituției pentru achiziționarea de servicii de consultanță și de informare juridică în procesul de fuziune dintre Orange Romania Communications (fostul Telekom Romania Communications) și Orange Romania, liderul local al pieței de telecomunicații. Consultantul va elabora o strategie de răspuns și de identificare a opțiunilor pe care le are MCID în calitate de acționar minoritar semnificativ, astfel încât să își protejeze interesele și să maximizeze rezultatele obținute în urma procesului de integrare și fuziune, conform datelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La licitație s-a înscris și asocierea Toncescu și Asociații SPRL (lider), KPMG Tax și KPMG Advisory.

Contractul a fost estimat la 4 milioane de lei (fără TVA) și se va încheia la 31 decembrie 2023, potrivit informațiilor MCID. Atribuirea s-a realizat pentru suma de 3,507 milioane de lei, fără TVA. Mai multe detalii AICI.

În luna noiembrie 2021, Telekom Romania Communications și Orange au ajuns la o înțelegere pentru preluarea operațiunilor aferente rețelelor fixe de către grupul francez, fiind astfel confirmate informațiile anunțate de Profit.ro.

Prețul de achiziție, de 295,6 milioane euro - sau 268 milioane euro fără datorii – a oferit companiei preluate o valoare implicită de 497 milioane de euro.

Ulterior, grupul francez Orange cere o rambursare parțială din costul achiziției rețelelor fixe ale grupului Telekom România, de anul trecut, urmărind o reducere de 24 de milioane de euro.

Orange Romania Communications este controlată de Orange Romania - 54,010282% și MCID - 45,989718%, potrivit datelor termene.ro.

Orange Communications, fostul Romtelecom: afaceri în scădere, diminuare de pierdere. Urmează să disponibilizeze peste 500 de angajați CITEȘTE ȘI Orange Communications, fostul Romtelecom: afaceri în scădere, diminuare de pierdere. Urmează să disponibilizeze peste 500 de angajați

Prima etapă a procesului vizează realizarea unei analize amănunțite a celor doi operatori din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic, înaintea procesului de fuziune, în scopul evaluării situației reale a acestora și totodată determinării valorii celor două companii, inclusiv a riscurilor și obligațiilor/angajamentelor companiei partenere, în speța Orange Romania (procesul de due diligence).

O altă etapă constă în restructurarea financiară și contabilă în capitalurile și bilanțurile celor două companii, inclusiv reflectarea operațiunilor generate de fuziune în contabilitatea companiei rezultate în urma fuziunii.

A treia etapă are în vedere elaborarea și revizuirea documentației legale pentru fuziune prin respectarea tuturor cerințelor legale în vigoare.

Etapa a patra constă în participarea la elaborarea, negocierea și semnarea atât a unui contract de fuziune (documentul care stabilește în detaliu condițiile și modalitățile în care viitoare fuziune va avea loc cât și drepturile și obligațiile în relație cu aceasta) cât și a unui nou acord al acționarilor care să protejeze și să maximizeze interesele statului român prin MCID în calitatea sa de acționar minoritar (documentul care stabilește modul de guvernanță corporativă a viitoarei companii fuzionate, cât și drepturile și obligațiile fiecărui acționar în relație cu aceasta).

Nicolae Badea, fostul finanțator al Dinamo București, a vândut acțiunile deținute la Orange România CITEȘTE ȘI Nicolae Badea, fostul finanțator al Dinamo București, a vândut acțiunile deținute la Orange România

Serviciile solicitate urmează a fi achiziționate în scopul elaborării unei strategii de răspuns și de identificare a opțiunilor pe care MCID le are în calitate de acționar minoritar semnificativ la Orange Romania Communications, în pregătirea, derularea și încheierea procesului de fuziune, după cum urmează dar fără a se limita la:

a) Analiză amănunțită a celor două companii (Orange Romania și Orange Romania Communications) din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic, înaintea procesului de fuziune, în scopul evaluării situației reale a acestora și totodată determinării valorii celor două companii, inclusiv a riscurilor și obligațiilor/angajamentelor companiei partenere, în speța Orange Romania (procesul de due diligence); Aceasta analiză amănunțita (due diligence) va fi efectuată având la baza informațiile puse la dispoziție de cele două companii prin intermediul unui Virtual Data Room (VDR).

b) Restructurarea financiară și contabilă în capitalurile și bilanțurile celor două companii, inclusiv reflectarea operațiunilor generate de fuziune in contabilitatea companiei rezultate în urma fuziunii; Deși Orange Romania va fi cea care va propune modalitățile de ajustare, restructurare și tratamente contabile și fiscale, MCID prin consultantul contractat trebuie să analizeze impactul acestora și să agreeze aceste propuneri.

c) Elaborarea și revizuirea documentației legale pentru fuziune prin respectarea tuturor cerințelor legale în vigoare; Procesul juridic de fuziune presupune elaborarea și aprobarea unei corespondențe și documentații specifice care este complexă și stufoasă. MCID prin consultantul contractat trebuie să se asigure că documentația elaborată este completă și conformă cu cadrul legal în vigoare (exemplificativ dar nu limitat la: pregătirea documentației de fuziune care include proiectul detaliat de fuziune cu termenii și condițiile acesteia; formalitățile legale și administrative legate de Registrul Comerțului, publicare în Monitorul Oficial; pregătirea documentației aferente aprobării fuziunii în Adunarea Generala a Acționarilor celor două companii; etc.). Inventarierea și evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale societăților care fuzionează, ale căror rezultate au fost înregistrate în contabilitate, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

d) Participarea la elaborarea, negocierea și semnarea atât a unui contract de fuziune (documentul care stabilește în detaliu condițiile și modalitățile în care viitoare fuziune va avea loc cât și drepturile și obligațiile în relație cu aceasta) cât și a unui nou acord al acționarilor care să protejeze și să maximizeze interesele statului român prin MCID în calitatea sa de acționar minoritar (documentul care stabilește modul de guvernanță corporativă a viitoarei companii fuzionate, cât și drepturile și obligațiile fiecărui acționar în relație cu aceasta);

Profitul net al Orange România a crescut marginal anul trecut. Cel mai ridicat nivel în intervalul 2014 - 2022 CITEȘTE ȘI Profitul net al Orange România a crescut marginal anul trecut. Cel mai ridicat nivel în intervalul 2014 - 2022

e) Protecția informațiilor la care are acces în derularea contractului și faptul că atât pe perioada de derulare a contractului, cât și după încetarea acestuia, informațiile sau documentele nu vor fi utilizate în alt scop decât pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale;

f) Verificarea bilanțului contabil după fuziune și informarea MCID;

g) Informarea MCID asupra efectelor fuziunii.

Achizitorul va desemna o echipă formată din reprezentanți ai acestuia, care va lucra în strânsă colaborare cu reprezentații ofertantului.

Cu minimum 10 zile înainte de finalizarea fiecărei etape relevante din procesul de fuziune, ofertantul va prezenta autorității contractante livrabilele ce vor conține: a) Raportul/rapoartele rezultate din analiză amănunțită a celor două companii (Orange Romania și Orange Romania Communications) din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic, înaintea procesului de fuziune, în scopul evaluării situației reale a acestora și totodată determinării valorii celor două companii, inclusiv a riscurilor și obligațiilor/angajamentelor companiei partenere, în speță Orange Romania (procesul de due diligence); b) Strategia de răspuns; c) Opțiunile pe care MCID le are în calitate de acționar minoritar semnificativ Telekom România Communications.

Orange România are un nou CEO. Liudmila Climoc va prelua funcția de CEO al Orange Polonia CITEȘTE ȘI Orange România are un nou CEO. Liudmila Climoc va prelua funcția de CEO al Orange Polonia

Orange Romania Communications (fostul Telekom Communications Romania, fost Romtelecom) a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 2,44 miliarde de lei, în scădere cu 7,2% față de 2021. Pierderea netă s-a înjumătățit față de anul precedent și a coborât la 187,2 milioane de lei. Mai multe detalii AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
orange romania
ministerul cercetării
fuziune
consultant
atribuire