Topul prețurilor pentru internet în lume. Pe ce loc se află România

Topul prețurilor pentru internet în lume. Pe ce loc se află România
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 dec 2019

Acum 20 de ani doar 4% din oameni în lume au avut acces la internet. În anul 2019 populația internauților numără peste 4,5 miliarde de persoane, ceea ce reprezintă 58,8% dintre toți locuitorii Pământului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un rol cheie al rețelei globale în viața omului contemporan a fost subliniat de ONU, care a creat o rezoluție ce recunoaște accesul la internet ca fiind unul dintre drepturile principale ale omului și care îndeamnă țările membre să contracareze excluderea digitală.

Cât de mare este povara accesului la internet în zilele noastre pentru buget? Unde costă cel mai puțin navigarea pe internet? În ce țări accesul la internetul foarte rapid este posibil? Este adevărat că în România internetul nu este scump? Analiticii de la Picodi.com au verificat prețurile celor mai mari 233 de furnizori ai internetului, în 62 de țări de țări ale lumii și au răspuns la întrebările de mai sus.

Noiembrie 2019, a doua cea mai caldă lună noiembrie înregistrată în ultimii 140 de ani CITEȘTE ȘI Noiembrie 2019, a doua cea mai caldă lună noiembrie înregistrată în ultimii 140 de ani

Confortul navigării pe internet este influențat de mai mulți factori. Acestea sunt: viteza tarifară nominală, tehnologia aplicată pentru conexiunea la rețea, interferența semnalului wireless, încărcătura rețelei, dar și calitatea paginii vizitate și distanța față de serverul acesteia.

Conform datelor platformei Speedtest.net, viteza globală a internetului prin cablu este de 70 Mb/s (decembrie 2019). În schimb, în majoritatea țărilor, cea mai des oferită viteză a internetului este de 100 Mb/s – 55 din 62. Astăzi o astfel de viteză permite navigarea succesivă pe paginile online, de pe câteva dispozitive în același timp și urmărirea platformelor de streaming la cea mai bună rezoluție 4K (Ultra HD).

Ceea ce este interesant, este că în unele țări precum Polonia, România, Franța și Singapore, furnizorii mari de internet nu mai oferă o viteză „atât de mică” a internetului. În Polonia și în România, viteza minimă este de 150 Mb/s, în Franța – 200 Mb/s, iar Singapore – 500 Mb/s. În schimb, în țări precum Tadjikistan, Turkmenistan și Vietnam, viteza de 100 Mb/s nu este disponibilă în mod obișnuit.

Topul prețurilor pentru internet în lume. Pe ce loc se află România

Printre țările care plătesc cel mai mult pentru accesul la internet cu o viteză de 100 Mb/s, se află Republica Africii de Sud – în medie 79€/lună. Peste 62€/lună plătesc locuitorii Europei de Nord – Islandei și a Norvegiei.

La polul opus, pentru un internet destul de rapid, 100 Mb/s, plătesc utilizatorii țărilor europene de est precum Republica Moldova (8,74€/lună), Rusia (6,96€/lună) și Ucraina (5,60€/lună).

Dacă am lua în considerare Polonia și România cu viteza lor „minimă” a internetului 150 Mb/s, s-ar plasa ele în partea de jos a clasamentului (10,63€/lună în Polonia și 8€/lună în România).

Tranzacție: Grupul norvegian Visma, evaluat la peste 8 miliarde de euro, preia jumătate din SmartBill Sibiu. Fondatorii păstrează controlul CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul norvegian Visma, evaluat la peste 8 miliarde de euro, preia jumătate din SmartBill Sibiu. Fondatorii păstrează controlul

Analiștii au mai verificat ce viteză a internetului își pot permite clienții cu 20€/lunar (aprox. 95 lei/lună). Dintre 62 de țări luate în considerare în cercetare, din clasificarea de mai jos au fost excluse 20 de țări. Printre acestea se află Australia, Brazilia, Germania, Elveția, Chile, Italia, Portugalia, SUA și Republica Africii de Sud – aici prețul internetului depășește 20€/lună. Graficul de mai jos prezintă rezultatele pentru diferite țări.

Topul prețurilor pentru internet în lume. Pe ce loc se află România

Internet de calitate superioară, adică 1 Gb/s la un preț mai mic de 20€/lună, este disponibil în Polonia, România, Republica Moldova, India, Ungaria, Letonia și Ucraina. În Rusia există, de asemenea, posibilitatea achiziționării unui internet rapid de 890 Mb/s, iar în China și Lituania – 600 Mb/s.

Cu o viteză a conexiunii de 1 Gb/s, un plic de 1 GB, în teorie, se poate descărca în 8 secunde. Această opțiune este una dintre cele mai mari oferite pe piață. Nu ne-am pus ca țel însă, verificarea dacă și pentru ce este necesară o astfel de viteză. Am verificat doar în ce țări este disponibil un astfel de internet pentru utilizatorii individuali și cât costă.

Topul prețurilor pentru internet în lume. Pe ce loc se află România

Din datele Picodi.com reiese că, internetul cu o viteză de 1 Gb/s este, în multe țări, un beneficiu de lux. În 22 din 44 de țări, în care furnizorii prezintă în oferta sa acest tarif, costul lunar al unei astfel de conexiuni trece de suma de 50€. Cele mai scumpe, luând în considerare acest aspect, sunt Austria și Australia cu prețuri de 199€ respectiv 209€ pe lună. În schimb, cel mai ieftin și mai rapid internet este disponibil în România la un preț de doar 8€/lună. În Polonia abonamentul de 1 Gb/s face parte din cele relativ ieftine – 18,5€/lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet
romania
pret