Vânzările de smartphone la nivel mondial vor crește cu mai puțin de 6% anul acesta, o încetinire bruscă față de 2015

Vânzările de smartphone la nivel mondial vor crește cu mai puțin de 6% anul acesta, o încetinire bruscă față de 2015
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 mar 2016

Vânzările de smartphone la nivel mondial vor înregistra un avans tot mai lent în următorii ani, iar în acest an vom asista la prima creștere de o singură cifră pe această piață, potrivit estimărilor firmei de cercetare International Data Corporation (IDC).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, estimările IDC pentru 2016 indică o creștere a vânzărilor de acest tip de telefoane pe plan global de doar 5,7%, la 1,5 miliarde de unități, după un avans de peste 10% anul trecut. Ritmul de creștere al vânzărilor de smartphone va continua să încetinească în următorii ani, ajungând la doar 4,3% în 2020.

Totodată, prețul mediu al acestor telefoane este așteptat să scadă la 237 de dolari în 2020, de la 295 de dolari anul trecut.

Cum funcționează sistemul de upgrade Samsung care permite cumpărarea în rate a smartphone-urilor de top din seria Galaxy CITEȘTE ȘI Cum funcționează sistemul de upgrade Samsung care permite cumpărarea în rate a smartphone-urilor de top din seria Galaxy

Unul dintre motive este că utilizatorii se vor orienta tot mai mult spre dispozitivele de dimensiuni mai mari, așa numitele phablet-uri, tendință deja vizibilă pe piața telefoanelor.

"Clienții se reorientează spre dispozitive de dimensiuni mai mari, phablet-urile devenind tot mai răspândite. Phablet-urile reprezintă 20% din totalul smartphone-urilor vândute în 2015, așteptăriile fiind ca acestea să ajungă la 32% în 2020, echivalentul a 610 milioane de unități", a afirmat Anthony Scarsella, director de cercetare la IDC.

Cel mai răspândit sistem de operare ar urma să rămână Android, dezvoltat de Google, cu o cotă de piață de 82,6% anul acesta. Până în 2020, cota ar urma să crească până la aproape 85%, după ce anul trecut 81% din smartphone-uri utilizau acest sistem.

Veștile sunt însă mai puțin bune pentru Apple, cota iOS urmând să coboare la 15,2% în 2016 și la 14% în 2020, de la 16,2% anul trecut.

Potrivit datelor IDC, anul trecut au fost vândute 1,44 miliarde de smarphone, cu 10,4% mai multe decât în 2014. Spre comparație, în 2013, creșterea vânzărilor de astfel de telefoane se apropia de 40%.

"Piețele mature, ca SUA, China și Europa de Vest, au înregistrat creșteri de o singură cifră în 2015, în timp ce pe piețele emergente creșterea a rămas solidă", spun reprezentanții IDC.

viewscnt
Afla mai multe despre
idc
smartphone
phablet
telefaone inteligente
smartphone-uri
piata
iphone
android