Germania taie difuzarea prin satelit a postului rus de știri Russia Today în limba germană RT DE

Germania taie difuzarea prin satelit a postului rus de știri Russia Today în limba germană RT DE
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 dec 2021

Germania a suspendat difuzarea prin satelit a postului rus de știri Russia Today în limba germană RT DE, care nu deține o licență validă, și a iritat Rusia, care a amenințat cu represalii, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La 15 zile de la instalarea la putere a Guvernului lui Olaf Scholz, contencioasele între Rusia și Germania se acumulează - între altele expluzări reciproce de diplomați în legătură cu un asasinat judecat la Berlin, avertismente lansate de Vladimir Putin cu privire la situația din Ucraina, o fermitate germană pe frontul gazoductului controversat Nord Stream 2.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

Autoritatea presei din Berlin-Brandenburg (Mabb) a obținut miercuri oprirea difuzării prin satelit a RT în germană, după ce a protestat pe lângă operatorul european de satelit Eutelsat, scrie News.ro.

”Nicio autorizație de rediodifuzune nu a fost cerută la și nici acordată de către Mabb” acestui program, a justificat autoritatea germană de reglementare.

RT DE a replicat că acest blocaj este ”ilegal” și rezultatul presiunilor politice exercitate de către Berlin.

Postul are sediul la Moscova și dispune de o licență sârbă de transmisie prin cablu și satelit, ceea ce, consideră RT, îi permite să fie difuzată în Germania, conform dreptului european.

Autoritatea germană de reglementare consideră însă că licența sârbă este insuficientă, deoarece RT DE ”este în germană și țintește piața germană”.

Eutelsat a confrmat AFP că a întrerupt miercuri difuzarea prin satelit a postului rus.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Autoritatea ”germană de reglementare a presei a informat Eutelsat că postul RT DE difuzează pe doi dintre sateliții noștri printr-un distruibutor terț și nu deține o licență validă pentru această difuzare”, precizează operatorul.

Canalul RT - considerat un instrument de propagandă a Kremlinului pe plan internațional - și-a început difuzarea în limba germană la 16 decembrie.

în aceeași zi, YouTube a suspendat contul german al Russia Today, din cauza încălcării condițiilor de utilizare, stabilind că instituția media ocolea astfel o interdicție impusă cu câteva luni mai devreme de către platformă.

YouTube, proprietatea Google, reproșează postului rus că-i încalcă directivele împotriva dezinformării cu privire la covid-19.

Postul rus de știri în limba germană poate fi urmărit în continuare pe site-ul său.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov nu a exclus, miercuri, într-o intervenție la RT, represalii cu privire la blocarea difuzării prin satelit.

”Încă de la început, autoritățile germane au făcut tot ceea ce puteau pentru a da o imagine proastă canalului RT în societatea germană”, s-a plâns el.

”Până de curând, noi nu voiam să o luăm pe aceeași cale și să sufocăm presa. Dar nu pot să exclud să nu reacționăm”, a amenințat Lavrov.

Lansat în 2005 sub numele de ”Russia Today”, RT, finanțat de stat, s-a dezvoltat prin difuzori și site-uri în mai multe limbi - engleză, franceză, spaniolă, germană și arabă.

Postul a cauzat scandauri în multe țări - mai ales în Statele Unite, unde a fost nevoit să se înregistreze ca ”agent străin”, dar și în Regatul Unit, unde autoritățile au amenințat să-i retragă licența de difuzare.

Canalul a fost interzis în Lituania și Letona.

Pentru a difuza în germană, RT a cerut, în iunie, o licență în Luxemburg, pe care autoritățile luxemburgeheze nu i-au dat-o.

Această bătălie intervine la o săptămână după ce un tribunal de la Berlin a condamnat un rus la închsoare pe viață, pe care l-a găsit vinovat de un asasinat în 2019, în capitala germană, și a desemnat Moscova drept comanditarul asasinatului.

Germania este îngrijorată de asemenea de o mișcare de trupe rusești la frontiera cu Ucraina.

Ministrul german de Externe, ecologista Annalena Baerbock, o susținătoare a unei linii ferme împotriva Moscovei, a apreciat miercuri că ”dialogul” este de-acum esențial în dezamorsarea unei ”crize majore” în dosarul ucrainean.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
russia today