Premieră la Tribunalul din Vatican: a emis prima sa condamnare pentru spălare de bani

Premieră la Tribunalul din Vatican: a emis prima sa condamnare pentru spălare de bani
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2018

Un antreprenor italian a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, iar plasamentele sale au fost confiscate de Tribunalul din Vatican, o premieră în istoria acestui mic stat, a anunțat joi Sfântul Scaun, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Într-o decizie care datează din 17 decembrie, Angelo Proietti, 63 de ani, a fost condamnat pentru că a plasat în Vatican peste 1 milion de euro, bani care au legătură cu activitățile sale ilicite din Italia. În plus, suma de 1 milion de euro, care a fost încredințată Băncii Vaticanului - Istituto per le Opere di Religione (IOR) - a fost confiscată, arată Agerpres.

Angelo Proietti, care se află, în prezent, în arest la domiciliu în cadrul procedurilor juridice demarate împotriva sa în Italia, poate face apel la decizia tribunalului din Vatican și în orice caz nu va fi încarcerat în Vatican, stat care nu dispune nici măcar de o singură celulă pe teritoriul său, iar condamnații săi de drept comun își ispășesc pedepsa în închisorile italiene.

FOTO La 20 de ani, brandul italian de lux Elisabetta Franchi intră discret în România CITEȘTE ȘI FOTO La 20 de ani, brandul italian de lux Elisabetta Franchi intră discret în România

Lansată în 2010 de Benedict al XVI-lea, o reformă a codului penal al Sfântului Scaun permite urmărirea în justiție a oricărei persoane care transferă în Vatican bani sau bunuri provenite dintr-o infracțiune, indiferent unde s-a produs.

După ce a fost implicată în trecut în câteva scandaluri răsunătoare, Banca Vaticanului a inițiat un vast proces de curățenie, care s-a încheiat în 2015 prin închiderea a aproape 5.000 de conturi. În prezent, instituția deservește aproximativ 15.000 de clienți din întreaga lume, în principal instituții religioase, congregații și angajați ai Vaticanului, și la finele lui 2016 gestiona active în valoare de 5,7 miliarde de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vatican
evaziune