Cazinoul din Constanța are nevoie de 12 milioane de euro fonduri alocate de Guvern pentru reabilitare

Cazinoul din Constanța are nevoie de 12 milioane de euro fonduri alocate de Guvern pentru reabilitare
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 sep 2018

Cazinoul din Constanța, între cele mai periclitate șapte situri din Europa în 2018, are nevoie de 12 milioane de euro fonduri alocate de Guvern pentru reabilitare, potrivit unui raport tehnic și financiar întocmit de reprezentanți Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Dezvoltare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa, și Institutul Băncii Europene de Dezvoltare au publicat vineri un raport tehnic și financiar privind reabilitarea Cazinoului din Constanța, România, clădire listată ca una dintre cele mai periclitate șapte situri din Europa în 2018, în urma nominalizării sale de către Asociația ARCHÉ.

Construit în 1910, Cazinoul din Constanța a devenit un reper al țărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elvețian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I. După trecerea repetată a clădirii din administrația statului în cea privată și înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000, scrie News.ro.

Raportul tehnic și financiar a rezultat în urma unei vizite de lucru de patru zile în România, desfășurată în perioada 8-11 iunie, în timpul căreia reprezentații Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Dezvoltare au evaluat Cazinoul din Constanța și s-au întâlnit cu părțile interesate, atât la nivel local, cât și regional.

Stocul de birouri din principalele orașe regionale va depăși pragul de 1 milion de metri pătrați. La cât au ajuns chiriile CITEȘTE ȘI Stocul de birouri din principalele orașe regionale va depăși pragul de 1 milion de metri pătrați. La cât au ajuns chiriile

Raportul propune mai multe măsuri și recomandări. Cazinoul este o clădire reper situată într-un punct important al orașului și merită, fără nicio îndoială, să fie restaurat la vechea sa splendoare pentru a putea găzdui activități sociale și
comunitare. Utilitatea acestei inițiative este confirmată de alocarea de către Guvern a unor fonduri substanțiale pentru reabilitarea clădirii (12 milioane euro).

Proprietarul și operatorul Cazinoului, Primăria Municipiului Constanța (PMC), transferă responsabilitatea pentru lucrările de construcție și proiectare privind Cazinoul Companiei Naționale de Investiții (CNI), printr-un acord valabil până la începutul anului 2019.

Cu toate acestea, există îngrijorări majore privind modul în care proiectul urmează să fie executat, din
cauza unei combinații de neajunsuri, după cum urmează: Starea actuală a clădirii, care a fost abandonată de ceva vreme, nu se cunoaște cu precizie, iar până acum au fost făcute numai studii de fezabilitate. Lipsa de informații clare face ca estimarea costului lucrărilor de reparație a structurii și restaurare a decorațiunilor să fie problematică.

Funcțiunea propusă nu pare să fi fost studiată în suficient detaliu, nepermițând luarea de decizii credibile pe termen lung care să determine detaliile noului proiect și alte aranjamentele conexe.

Noua configurație a clădirii, posibilitatea de a adăuga noi elemente și de a o moderniza pentru a o aduce la standardele actuale nu au fost încă definite în detaliu.

Strategia propusă de experți constă în actualizarea Studiului de Fezabilitate în limita sumei de 50.000 de euro, înainte de aprobările finale și de începerea licitației pentru realizarea proiectului.

Toate aceste neajunsuri pot fi depășite prin detalierea lucrărilor ce urmează a fi întreprinse înainte de a trece la etapa de licitație.

Cu toate acestea, Compania Națională de Investiții (CNI) pare nerăbdătoare să înceapă lucrările - poate din dorința de a respecta acordul dintre Primăria Municipiului Constanța (PMC) și Ministerul Dezvoltării Regionale (MDRAP) – în ciuda lipsei de pregătire și folosind o strategie similară cu cele abandonate anterior, mai exact: Contractul principal va fi unul de tip „proiectare și construcție”, bazat pe documentele din Studiul de Fezabilitate și alte studii preliminare. Contractul de construcție va fi administrat de Compania Națională de Investiții (CNI), care va avea o prezență normală pe sit, cu oarecare susținere locală, iar proiectul va fi monitorizat din București. Proprietarul, Primăria Municipiului Constanța (PMC), deleagă responsabilitatea proiectului către Compania Națională de Investiții (CNI) printr-o Notă Conceptuală și o Temă de Proiectare, și nu se mai implică până la predarea finală a lucrărilor.

Aceste aranjamente - în care Contractorul își asumă întreaga responsabilitate pentru proiectarea detaliată a Cazinoului, împreună cu abordarea exclusiv administrativă a gestiunii contractului principal - sunt considerate cu totul nepotrivite cu circumstanțele, și creează riscuri deosebit de mari ca proiectul să fie un eșec în termeni de calitate, cost și timp. Lipsa de implicare a Proprietarului în etapa de construcție este, de asemenea, o decizie regretabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
cazinoul din constanta